Ген. Мутафчийски: 648 са заразените с коронавирус, починалите – 26. Маските са задължителни!

0
1262

648 са заразените с коронавирус. Няма нова област, но във Велико Търново е заразено цяло семейство. Починалите вече са 26.

Началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. проф. Венцислав Мутафчийски съобщи последни данни за развитието на заболеваемостта.

 

Мъжът, починал преди 2 дни в “Пирогов”, е дал положителна проба за COVID-19. Така жертвите вече са 26. Общо починали са 14 мъже и 12 жени. Средната възраст на загиналите е 64 години.

 

Увеличението е с 3.8% от вчера. Няма нови смъртни случаи. В София има 15 случаи, в “Пирогов” – 6, в “Света София”- 1, в Инфекциозна болница – 1, в “Токуда” – 1. В Кърджали има 1, в Пазарджик – 1, във Велико Търново са трима, семейство с 9-годишно дете, в Сливен е 1, в Смолян – 1, в Бургас – 1.

Има нови три нови случая на заразени медицински лица, от които един санитар от Пирогов и лаборантка на 63 години от РЗИ-Кърджали. 62 са излекуваните.

 

Ген. Мутафчийски повтори тезата си, че противоепидемиологичните мерки не бива да се отхлабват. И отново отправи критики към онези, които не спазват социална изолация, заради които може да се провали целия модел, изграден до момента.

Той отново съобщи, че щабът ще предложи на министъра на здравеопазването да издаде заповед за задължителното носене на предпазни маски на определени места. Такава заповед министър Кирил Ананиев издаде преди дни, но по-малко от 24 часа я отмени след обществено недоволство.

 

“Едно от много неприятните неща, които може да си причиним – дълго време хора се лишаваха от много неща и спазваха карантина и сега заради една малка част от населението може да се промени целия модел. Целият свят е пламнал и трябва да проявим особена позиция”, каза той.

 

Ген. Мутафчийски се разгневи на 0,1% от българите, които като видяха топлото време хукнаха по улиците. Кой с бира, кой без бира, възмути се професорът на редовния сутрешен брифинг на щаба.

 

От снощи той настоява за задължително носене на маски по улиците, особено по големите християнски празници Цветница и Великден. 99,9 на сто от хората спазват ограниченията и си стоят вкъщи, заради 0,1 процент може да се провалим, предупреди генералът. Той припомни, че много магазини вече са сложили на входовете си табели, че не пускат хора без маски. Това правят и аптеките.

http://epicenter.bg