Ръководителят на Европейския съвет за научни изследвания – ERC, най-добрият учен в ЕС, подаде оставка, след като не успя да убеди Брюксел да създаде мащабна научна програма за борба с Covid-19.

Професор Мауро Ферари, който започна четиригодишен мандат като лидер на водещата европейска научна институция на 1 януари, подаде оставката си на председателя на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен.

Бях изключително разочарован от европейския отговор на Covid-19“, каза той в изявление пред “Файненшъл таймс”. “Пристигнах в ERC горещ привърженик на ЕС но кризата Covid-19 промени изцяло моите възгледи, въпреки че идеалите за международно сътрудничество продължавам да подкрепям с ентусиазъм.”

ERC, създаден през 2007 г. за финансиране на най-добрите европейски учени, се превърна в една от най-престижните агенции за финансиране в света с бюджет от около 2 милиарда евро годишно.

Проф. Ферари, италиано-американски пионер в наномедицината, заяви, че разривът му с Европейската комисия започна в началото на март, “тъй като стана ясно, че пандемията ще бъде трагедия с евентуални безпрецедентни размери“.

Той коментира, че тогава е предложил да се създаде специална програма ERC за борба с Covid-19. “Мислех, че в момент като този най-добрите учени в света трябва да бъдат снабдени с ресурси и възможности за борба с пандемията, с нови лекарства, нови ваксини, нови диагностични инструменти, нови динамични поведенчески подходи, основани на науката, които да заменят често импровизираните интуитивни действия на политическите лидери”, каза той.

Но Научният съвет на ERC, неговият управителен орган, единодушно отхвърли идеята, каза той, с мотива, че задачата му позволява само да финансира изследвания “отдолу нагоре”, предложени от учени, а не по-големи програми “отгоре надолу” с цели определени от лидерите на ЕС

“Аз твърдя, че това не е моментът научното управление да се тревожи прекомерно за тънкостите на разликите между изследванията “отдолу нагоре” спрямо “отгоре надолу”, каза проф. Ферари, който прекара голяма част от кариерата си като водещ изследовател на рак в САЩ.

Той каза, че е получил шанс, когато Фон дер Лайен го е помолила за мнението му относно справянето с пандемията. След това той разработва план, “към който тя допринесе съществени указания”.

“Самият факт, че работих директно с нея, създаде вътрешнополитическа гръмотевична буря”, каза той. “Предложението беше предадено на различни слоеве от администрацията на Европейската комисия, където смятам, че се разпадна.”

Говорителят на комисията изрази благодарност за работата на проф. Ферари, изрази съжаление за оставката “на този ранен етап от мандата му” и му пожела успех.

Комисията планира да състави комисия за търсене на негов заместник възможно най-скоро. Говорителят заяви, че 50 текущи или завършени ERC проекти допринасят за отговор на Covid-19. Други научни мерки за кризата на равнище ЕС включват подкрепа за 18 спешни продукта за научни изследвания и развойна дейност и финансова подкрепа за работата на немската компания CureVac върху евентуална ваксина.

Представители на ЕС заявиха, че други членове на Научния съвет на ERC не са съгласни с идеята на проф. Ферари да съсредоточи органа върху краткосрочната пандемична реакция, като твърдят, че други структури на ЕС са в по-добра позиция да направят това. Комисията безуспешно се опита да предложи решение.

Проф. Ферари обясни за “пълно отсъствие на координация на политиките в здравеопазването между държавите-членки, непрекъснатото противопоставяне на инициативите за съгласувана финансова подкрепа и всеобхватното едностранно затваряне на граници” в ЕС.

Пандемията предизвика напрежение в блока и доведе до критики, че някои държави от ЕС не са успели да си сътрудничат или не показват солидарност с тези, които са най-силно засегнати от коронавируса.

Язон Ленарчич, еврокомисарят по управление на кризи, заяви във вторник, че държавите-членки първоначално не са предложили помощта, необходима на Италия, докаро случаите на смърт се увеличават.

“Имаше неадекватен отговор на италианската молба за съдействие от други страни-членки на ЕС”, каза той пред журналисти в Брюксел във вторник, когато разкри план за изпращане на лекари и медицински сестри от Румъния и Норвегия в Италия. “Но нещата сега са се променили.”

Със съгласието на комисията, проф. Ферари остана хоноруван преподавател в Вашингтонския университет по фармация в Сиатъл, след като стана ръководител на ERC.

Сега той планира да създаде международна изследователска инициатива за борба с Covid-19 от САЩ.

https://news.bg