• Според стопанството, по-специално, повече от 70% от обема на изпомпвания газ през летния сезон е бил взет от европейските съоръжения за UGS.

МОСКВА, 24 януари. /ТАСС/. Газовите резерви в подземните складови съоръжения (UGS) в Европа и Украйна са на исторически ниски нива, заяви Газпром в изявление. Повече от 70% от обема на изпомпвания през летния сезон газ вече е изтеглен от европейските UGS съоръжения, отбеляза стопанството.

“От 11 януари 2022 г. равнището на резервите в европейските UGS съоръжения се премества в областта на рекордните спадове за дългосрочния период на наблюдение. Към 22 януари резервите вече са с 1,85 милиарда кубически метра по-малко от минималната цифра за тази дата”, съобщи тя. Включително заетостта на подземни складови съоръжения в Германия спадна под 42% – до 41.8%.

Към 22 януари обемът на активния газ в европейските складови съоръжения е с 26 % (14,9 милиарда кубически метра) по-малък от равнището от миналата година, изтеглянето достигна 71,8 % или 34,3 милиарда кубически метра газ, докладва Газпром с позоваване на данни от Газова инфраструктура Европа.

В същото време процентът на заетост на украинските UGS съоръжения също е на минимални нива. “Към 22 януари спадна до 12,1 милиарда кубически метра.m. Това е с 44,6% (9,7 милиарда кубически метра) по-ниско от миналата година, а 3,2 милиарда кубически метра по-малко, отколкото на датата на началото на инжектирането през април 2021 г. И днес резервите в съоръженията на UGS на Украйна вече “се провалиха” под 12 милиарда кубически метра”, подчерта Газпром.  https://tass.ru/