Две наредби – за изменение на местните такси и за ползване на спортните обекти, бяха приети от Общинския съвет на Балчик. Промените в наредбата за местните такси и цени на услуги са в раздел такси за технически услуги и административни дейности и в услугите, предоставяни от общинско предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“. Целта е привеждане на нормативния документ в унисон с последните изменения в Закона за устройство на територията, да се обхванат услуги, извършвани от общинско предприятие “Благоустрояване и комунално стопанство” и възстановяване на разходите за горива, материали, заплати.

Нова е наредбата за условията и реда за използване на спортните обекти, наложена от Закона за физическото възпитание и спорта, който определя тези  обекти да се предоставят за ползване при условия и ред, определени в наредба, приета от Общинския съвет.

Местният парламент одобри изработването на Подробен устройствен план – Парцеларен план за поетапно изпълнение на укрепване на свлачища във вилна зона Фиш – Фиш.

“Доставка на мобилни сценични подиуми за културни мероприятия за развитие на фестивалния туризъм в община Балчик“ е проектът, с който Общината ще кандидатства за еврофинансиране по Програмата за развитие на селските райони. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 60 хил. лв., които ще се използват за купуване на мобилни сцени за селата Оброчище, Гурково и Стражица.

За обособяване на временен дом за котки балчишките депутати разрешиха да се предостави безвъзмездно ползване на столичното сдружение “Малките големи” общински имот, което е отправило искане за развитие на дейност в защита на животните. Определена за целта е сграда в базата на ОбП БКС, която не се използва. Животните ще бъдат подслонявани, лекувани и ще чакат своите осиновители на безопасно и топло място. Занапред организацията се надява и на субсидия за подпомагане на дейността.

„Като организация с нестопанска цел искаме да помолим Общината да ни предостави безвъзмездно сграда, която да обособим като временен дом за котки, където те да бъдат подслонявани, лекувани и да чакат своите осиновители на безопасно и топло място.

Подобно пространство, което да ползваме безвъзмездно, ще даде изключителен тласък на нашата дейност, ще ни помогне да спасим много повече котки от улицата, където те ежедневно стават жертва на автомобилния трафик, на инфекции, болести и недобронамерени граждани. Същевременно сградата ще служи и за временен подслон на подлежащи на кастрация котки, както и за престой на току-що кастрирани такива. Така по един изцяло хуманен начин драстично ще се ограничи и намали котешката популация в общината, което освен очевидните си ползи за животните, ще подпомогне и туристическия облик на Балчик.

Предвид изцяло доброволния характер на нашата дейност и нарастващите ни разходи, евентуална субсидия отстрана на Общината също би ни била от изключителна полза. Освен повече спасени котки, това ще ни позволи и да разширим екипа си, а оттам да разширим и възможните инициативи за защита на животните в общината“, пише в писмо до кмета Петър Добрев, председател на сдружение “Малките големи”, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

https://bnr.bg/varna