В столицата на Судан части на RRF превзеха президентския дворец

0
178
  • В столицата на Судан Хартум продължават сблъсъците между редовната армия и противопоставящите се Сили за бързо реагиране (RRF).

Според агенция РИА Новости към днешна дата представители на СБР са обявили, че техните части са успели да превземат Двореца на републиката, който е резиденция на президента на Судан.

В същото време противоположната страна опровергава тази информация. Представители на въоръжените сили на страната заявиха, че армейските части се противопоставят на опитите на RRF да завземат стратегически обекти. Отбелязва се, че боевете се водят за Републиканския дворец, сградата на Главното командване и щаба на Суверенния съвет.

Припомняме, че сблъсъците в Хартум започнаха днес, 15 април. Води се въоръжена конфронтация между представители на армията под командването на Абдел Фатах ал-Бурхан и частите на RRF, ръководени от Мохамед Хамдан Дагало .

Както съобщава EADaily , RRF съобщиха по-рано, че са успели да превземат летището в Хартум и военновъздушната база в Меров. Суданската армия обаче отрича това, военните твърдят, че боевете на летището продължават.

Судан

Република Судан (на арабски: جمهورية السودان‎, Jumhūriyyat as-Sūdān) е държава в североизточната част на Африка със столица Хартум. Граничи с Египет на север, с Червено море на североизток, с Еритрея и Етиопия на изток, с Южен Судан на юг, с Централноафриканската република на югозапад, с Чад на запад и с Либия на северозапад.

Името на страната идва от арабското Билад-ал-Судан, букв. Земя на черните. В настоящето Судан е една от най-нестабилните държави в света, главно поради военната диктатура в страната и все още незавършилата война в Дарфур. В Судан дълги години се води гражданска война, главно поради политически и икономически неравенства. Повечето хора в севера (където е и Хартум) са арабски мюсюлмани, а в южната част преобладават африканците-неараби, които изповядват традиционни африкански религии и християнство.

Населението на Судан е 40 187 486 (30. в света, проучване от 2005). 52% от населението са чернокожи, управляващите араби са 39%, бербери 6%, останалите 3% са чужденци. Арабите живеят предимно на север и изповядват ислям, чернокожите живеят на юг. Ислямът е в основата на законодателството и на държавната религия, на юг обаче неговата позиция не е толкова силна. Пустинните области в Судан са рядко населени и там гъстотата на населението е 15 души на km².

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%D0%B4%D0%B0%D0%BD