Слизане на Благодатния огън в Йерусалим. Видео излъчване

0
306

 

В събота, 15 април, в навечерието на честването на православния Великден, се извършва събирането на Благодатния огън в църквата “Възкресение Христово” в Йерусалим. Известия предава на живо.

 

 

 

Слизането на Благодатния огън става в навечерието на големия празник Великден. Церемонията винаги се провежда в църквата “Възкресение Христово” в Йерусалим , където се намира Божи гроб. Смята се, че светилището е издигнато на мястото на погребението и последвалото завръщане към живота на Исус Христос.

На този ден се обединяват свещеници от няколко православни деноминации. Доставката на Благодатния огън в Русия се организира от фондация “Св. Андрей Първозвани” от 2003 г. Веднага след пристигането на московското летище от Ерусалим огънят се пренася в храма „Христос Спасител“ и други църкви в столицата, както и на представители на епархиите. Тази година полетът ще пристигне на 15 април вечерта.

https://iz.ru/

Слизането на Благодатния огън на 15 април 2023 г.: историята и значението на церемонията

Всяка година в навечерието на Великден в Йерусалим слиза чудо на Благодатния огън, което се наблюдава с благоговение от вярващи от цял ​​свят. Церемонията има специално значение за християните по света, с много вярвания и ритуали, свързани с нея. Каква е същността на събитието и кога през 2023 г. ще бъде възможно да се наблюдава чудото на слизането на огъня – прочетете в материала на Известия.

 

Благодатният огън – 2023 г.: когато конвергенцията

Всяка година слизането на Благодатния огън се извършва в навечерието на големия празник Великден, който се смята за най-важният в православния църковен календар. Самият Великден се определя въз основа на лунния календар – през 2023 г. празникът се пада на 16 април, съответно чудотворното слизане ще се случи на 15 април.

Церемонията винаги се провежда в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим, където се намира Божи гроб. Смята се, че светилището е издигнато на мястото на погребението и последвалото завръщане към живота на Исус Христос.

За да станат свидетели на чудото, в столицата на Израел пристигат хиляди поклонници, които предават светилниците със свещения пламък и ги разнасят в различни точки на света.

Откъде идва Благодатният огън?

Първият свидетел на божественото чудо според легендата е апостол Петър. След като научи за възкресението на наставника, той отиде до гроба на Спасителя и видя отражения на пламък с неизвестен произход, осветяващ Светия гроб.

Започвайки от 4-ти век, споменаванията на феномена на божествения огън започват да се появяват в различни писмени източници, не само в православните, но и в католическите и мюсюлманските писания.

В християнството е общоприето, че огънят слиза от небето и само духовниците имат право да наблюдават чудо. Всъщност те влизат в главния олтар на храма – Кувуклия, палят огън и го предават на енориашите.

Църквата на Божи гроб: програма 15 април 2023 г

По традиция в храма се отслужва специална служба, посветена на чудото на слизането на Благодатния огън. На този ден се обединяват свещениците от няколко православни деноминации: Йерусалимската православна църква, Йерусалимската патриаршия на Арменската апостолическа църква, Коптската и Сирийската църкви. Службата се води от патриарха на Йерусалим.

Кувуклия се запечатва в навечерието на церемонията. Службата започва с литийно шествие. Архиереите преминават през всички емблематични места на храма и три пъти обикалят параклиса. Всички източници на огън се гасят, а в средата на леглото на Животворния гроб се поставя маслена лампа. Именно с нея започва запалването на Благодатния огън. След това светят 33 свещи, инсталирани в Кувуклия – по една за всяка година от живота на Исус.

Йерусалимският патриарх и арменският архим. влизат в светинята. Преди това те събличат всичките си дрехи, с изключение на расото, пред хилядна тълпа поклонници – за да демонстрират, че нямат кибрит или запалка със себе си. Вътре духовниците произнасят специална молитва.

Само патриархът може да види чудото, а архимандритът остава зад стената през цялото време на молитва.

Патриархът си тръгва от Кувуклия със свещи, от които стоящите на входа вярващи поемат пламъка, а след това огънят се предава от човек на човек.

Кандилите с Благодатния огън се доставят със специални полети до различни точки на земното кълбо, а вярващите посрещат самолетите на летището.

Кога Благодатният огън ще бъде доставен в Русия

Доставката на Благодатния огън в Русия се организира от фондация “Свети

Андрей Първозвани”. През 2023 г. полетът ще пристигне вечерта на 15 април.

Слизане на Благодатния огън – 2023: в колко часа е предаването на живо

Церемонията по сближаването на Благодатния огън се излъчва по целия свят. В Русия излъчването на живо обикновено се организира от канала NTV. Също така, излъчването се провежда от много интернет портали. Предаването започва около 13:00 ч. ерусалимско време (съвпада с московското време).

Какво ще стане, ако Благодатният огън не слезе

Според исторически източници хората наблюдават сближаването на Благодатния огън от около 16 века. Според легендата, ако чудото не се случи в определеното време, това ще бъде лоша поличба за цялото човечество. Смята се, че след това ще настъпи краят на света и Страшният съд, където всеки ще отговаря за греховете си.

Въпреки това историята вече е записала случаи, когато Благодатният огън не е слизал – през 1101, 1579 и 1923 г. Всеки път неспазването на традицията беше свързано с ужасни събития за християнския свят – разцепление в редиците на духовенството или преследване на църквата. Така случаите на „неслизане“ на Благодатния огън обикновено се възприемат като предвестник на нещастие и предупреждение за човечеството.

По-рано Известия напомни как християните се подготвят за Великден, как правилно да боядисват яйцата и какви забрани трябва да се спазват на големия празник.

https://iz.ru/