В село Житен почетоха паметта на отвлечените добруджанци по време на Първата световна война

0
392

Днес в село Житен се отбелязаха 106 години от откарването от румънските власти на десетки хиляди добруджанци в концентрационни лагери в Молдова. В рамките на програмата бяха посочени исторически факти, свързани със събитията през 1916 година в разгара на боевете по добруджанския фронт. Прозвучаха и стихове, написани  през същата година от Любомир Бобевски и Иван Вазов.

 

В знак на признателност бяха положени венци и цветя на Мемориала „Неовършаният харман“, а паметта на загиналите бе почетена с минута мълчание.

На събитието присъстваха заместник – кметовете на Община Генерал Тошево Деян Димитров и Румен Мунтянов, Цветан Сашев от РИМ – Добрич, дарители, жители на село Житен и гости.

На 15 август 1916 г. (преди 106 г.) започва варварският геноцид над българите от Добруджа от страна на румънските окупатори. В периода 15-28 август румънската армия отвлича между 35 000 и 40 000 добруджанци, без оглед на пол и възраст. Изпратени са в концентрационни лагери в Северна Молдова. Жените, децата и старците умират още по пътя. През 1918 г. се връщат по-малко от една четвърт.