По време на тематичната пресконференция за конкурса за проекта за централната градска част на Добрич /ЦГЧ/, Община град Добрич обяви състава на журито, което ще определи трите най-добри предложения. Конкурсът беше обявен в началото на август, като крайният срок за подаване на проектните предложения е 30 ноември. Съставът на журито е следният: проф. д-р арх. Юлия Станчу, д-р арх. Фалма Фшази, арх. Георги Бачев, арх. Рудолф Граф, арх. Виктор Бузев, арх. Андреас Руби, арх. Любо Георгиев, арх. Велимир Георгиев и инж. Пенчо Керванов. , ще определи трите най-добри проекта. Според представителите на организация „Оптимистас”, които са ангажирани с провеждането на конкурса за новия облик на центъра на Добрич – Явор Панев и Цвети Йоцова, гражданите също ще участват в избора на проекта за нов облик на централната градска част.

Община град Добрич, със съдействието и подкрепата на Съюза на архитектите в България, канят всички професионалисти, с отношение и интерес към градското планиране и проектиране, да участват в открит и анонимен конкурс на тема: „ЦЯЛОСТНА КОНЦЕПЦИЯ за развитие, благоустройство и дизайн на ЦЕНТРАЛНАТА ГРАДСКА ЧАСТ НА ГРАД ДОБРИЧ и ИДЕЕН ПРОЕКТ за бул. 25-ти септември, пл. Възраждане и пл. Свобода“.

Конкурсът се провежда при стриктното спазване на всички правила и утвърдените добри практики: откритост, анонимност и безпристрастност.

Обявени са три награди: I място 50 000 лева; II място 40 000 лева; III трето място 30 000 лева; две поощрителни награди по 5000 лв. всяка.

Възлагане на технически и работен проект и авторски надзор – 450 000 лева без включен ДДС. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в периода 16.12.2022 – 19.12.2022.

„Нуждата да се ползва центъра по този начин и с тези огромни пространства отдавна е отпаднала и ще очакваме от новите проекти една модерна и раздвижена централна градска част, която всички ние като граждани и гости да могат да ползват функционално и целесъобразно,” заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов и увери, че заедно с екипа му няма да допуснат да се повторят грешките, които са били допуснати преди повече от 10 години.

Явор Панев и Цвети Йоцова изразиха очакванията си в конкурса да се включат над 100 проекта. НДТ