В Русия създадоха универсален безпилотен щурмови катер

0
189

©

Специалисти от Кингисепския машиностроителен завод създадоха универсален безпилотен катер на базата на платформа от типа “Визир“, съобщи пред РИА Новости Михаил Даниленко, управляващ директор на холдинга KMZ, на форума “Армия-2023“.

“Безекипажният щурмови катер“ може да изпълнява широк спектър от задачи и ще се захранва с енергия от три източника чрез хибридния си двигател. Даниленко уточни, че запасът от мощност на лодката ще бъде до 600 километра при ниски скорости. При високи скорости обхватът му ще намалява, но катерът ще може да ускори до 80 километра в час.

Директорът на холдинга отбеляза още, че на форума е представена хидрографската лодка ГРК 700 “Визир“ за обследване на бреговата зона и дъното. Може да се използва като носител на сонарно оборудване и ехолот за заснемане на ситуацията. Според Даниленко от един контролен панел могат да бъдат свързани едновременно до шест катера.

Когато се използва като безпилотна лодка, в него е заложен алгоритъм за връщане в базата: корабът има пълна система за позициониране в местността.

“В случай, че бъде прихваната от врага, тя има система, която го отвежда до точката на евакуация, съдържа алгоритъм за връщане в базата. При поставена съответна задача може да изпълнява различни функции, като например да доставя войски до точката на десант, след това оттегляне на безопасно разстояние, подход към брега и връщане в базата“, подчерта Даниленко.

Според него, в случай на прехващане на военноморски дронове, “Визир“ може да ги порази с ракета, тежка картечница и система за радиоелектронна борба, както и мрежа за летателни апарати. Освен това самият катер може да отиде до определена точка и да пусне собствен дрон.

Директорът на холдинга припомни, че съдовете от типа “Визир“ са били доставени на Балтийската корабостроителница за атомни кораби от проект 22220. Там те са изпълнявали функцията на екипажни лодки със защита от лед. Общо са произведени два такива катера. Мощността им варира от 150 до 350 конски сили.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник