В Икономическия университет във Варна възродиха своя Алумни клуб след 74 години прекъсване

0
60



След 74 години прекъсване Икономическият университет (ИУ) във Варна отново има свое дружество на бившите възпитаници. Клубът „Алумни и партньори“ бе представен тази вечер. Сред участниците в събитието бяха много представители на бизнеса, настоящият областен управител на Варна проф. Андрияна Андреева, евродепутатът Емил Радев, секретарят на президента по образование, култура и туризъм Илин Димитров.

За БТА председателят на клуба главен асистент Светослав Борисов посочи, че първото дружество на завършилите Висшето търговско училище във Варна е създадено през 1930 година и е било прецедент в страната. Тогава алумни организацията е развила издателска дейност и е допринесла много за утвърждаването на училището като водещ научен и образователен център в страната. През 1950 година дейността на дружеството е прекратена.

Първата инициатива на новия клуб ще бъде „Истории на успеха“, допълни Борисов. По думите му ще бъдат направени видеоинтервюта с възпитаници на университета, които да споделят с настоящите студенти както своя път, така и грешките си, към постигането на успеха. Освен това клубът ще кани алумни и като ментори и лектори.

При представянето на клуба тази вечер ректорът проф. Евгени Станимиров посочи, че днес стратегията на университета се базира на 4 стълба – дигитализация, иновации, интернационализация, предприемачество. По думите му висшето училище си партнира с над 240 университета от три континента. Той припомни, че в ИУ-Варна бе учредена първата в Европа дълбокотехнологична иновационна долина и се очаква в края на март ЕК да се произнесе дали ще бъде одобрен съвместен проект с иновационни системи от Мюнхен, Саламанка и Клуж-Напока.

Има отчетлива тенденция за наивно преклонение пред иновациите, предприемачеството, креативността, каза още Станимиров. Той допълни, че фаворитизирането на изкуствения интелект и комбинирането му с компетентностния подход, който навлиза, може да доведе до нежелани резултати. Основната ни цел е да развиваме естествения интелект, който да използва изкуствения, каза още Станимиров и изрази личната си позиция, че колкото повече се дигитализира светът, образователната система трябва да става все по-хуманитарно ориентирана. „Трябва да подготвяме младите хора да са по-адаптивни и да ги насърчаваме да мислят критично. Трябва да им показваме, че отворените сетива, мотивацията, развитието на таланта, стратегическото мислене, добронамереността, човечността, ангажиментите към общността са базови ценности“, подчерта ректорът. И допълни, че в това е и ролята на Алумни клуба – неговите членове да дават личен пример, да оказват подкрепа и да правят нещо хубаво за общността – не само за студентската, а и за града и за страната.



Източник БТА