С поклонение пред три от паметниците в град Генерал Тошево – на Император Александър Втори, на Генерал Стефан Тошев и на Васил Левски, беше отбелязана годишнината от Освобождението на България. На 3-ти март кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, председателят на Общински съвет д-р Яна Бонева, заместник-кметовете Румен Мунтянов и Деян Димитров, служители от общинска администрация, представители на политически партии и движения, културни и образователни институции и много признателни граждани и ученици положиха венци и цветя пред трите паметника в знак на признателност към героите, загубили своите животи за свободата на родината.

На 3 март – Националния празник на България всички ние отбелязваме възкресението на българската държава, която близо 500 години е без своя политическа и духовна свобода. На 3 март празнуваме най-големия национален празник в съвременната ни история. Денят на Освобождението на България от османско владичество. След започналата Руско-турска война през 1877 г., обявена с манифест в Кишинев от император Александър II, на 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на войната. Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

3-ти март е денят, когато празнуваме свободата. Свободата да съхраняваме културата си, да спазваме традициите си, да изповядваме вярата си и да се наричаме българи, гордо и без страх.

На 3-ти март преди 142 година народът ни възкръсва като нация. Българското летоброене започва отново!
Днес всички ние имаме мисия да опазим свободата, като се отнасяме отговорно, правейки своите избори. Това е начин да почетем паметта на предците ни.