В Генерал Тошево зарязаха лозите за здраве и берекет

0
496

С ритуално зарязване и поливане с червено вино на лозята, с награждаването на майсторите винари и с много музика и настроение беше отбелязан слънчевият 14 февруари в град Генерал Тошево. Навръх хубавия български народен празник Трифон Зарезан – Ден на лозаря, НЧ “Светлина – 1941” в града организира тържество на което присъстваха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, неговите заместници, областният управител на Добрич Здравко Здравков, много гости и майстори на домашното вино.

Тържеството през празничния ден започна с музика и хора още от сутринта. За доброто настроение на всички се погрижиха самодейците от НЧ “Иван Вазов” – квартал Пастир. След като всички гости на събитието се събраха пред НЧ „Светлина – 1941”, те се отправиха към лозята в края на града, в посока село Кардам. Там ги очакваше любезния домакин на тазгодишното събитие Никола Канев. Именно на неговото лозе се състоя красивият ритуал по зарязване, в което се включиха всички присъстващи. Начало на традицията постави кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, който заедно с областния управител Здравко Здравков и стопанина зарязаха първи плодородните лози и поляха с вино корените, за да роди и тази година богато и хубаво грозде.

Програмата продължи с обявяване на призьорите в конкурса за най-добро домашно вино. Тази година бяха предадени 31 мостри на различни домашни вина. Специално определено жури класира най-добрите, като гроздовите елексири бяха разделени на три категории – червено, розе и бяло.

За майстор на бялото и червеното домашно вино беше избран Христо Хинев. Най-хубавото розе се прави от Жельо Симеонов, дългогодишен домакин на празничния ритуал. Именно той получи и голямата награда – Винар на 2023 година.

Тържеството завърши с малка почерпка и вити добруджански хора.

Трифон Зарезан (Ден на лозаря) е български народен празник в чест на свети Трифон. Празнува се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари. Той е сред най-устойчивите, но и най-противоречиви и сложни по своята историческа същност обичаи в българския народен календар. Това е трудов обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното и зарязване.

В ритуала за подрязване за берекет на гроздето, мъжът се обръща на изток, прекръства се тържествено и с косер отрязва от три главини няколко пръчки. Отрязаното място се полива с червено вино и благославя с думите “Колкото капки, толкоз коли грозде!”. С подрязаните клонки се украсяват бъклицата с вино, калпаците на мъжете, иконите у дома. Някой пък ги хвърлят във водата, за да тече виното така като реката. Слага се обща трапеза в лозята с донесената храна. Следва избиране на Цар на лозята или още наричан Трифон. Царят ще да донесе берекет през идната година.