Вярва се, че скъпоценните камъни имат значително въздействие върху физическото и психическото здраве на хората. Ето някои от тези вярвания.

Диамантът – още от древни времена до днес се смята за най-ценния камък. Предпочитането му за годежен пръстен е поради вярването, че засилва любовта между жената и мъжа. Казва се, че диамантът носи чистота, любов и радост, символизира смелостта и любовта. Диамантът дава сили да живеете според Вашите духовни и морални убеждения, да бъдете честни към себе си и към другите.

Аметист – Действа добре при стрес, мигрена, загуба на апетит, очни заболявания, заболявания на белия дроб, проблеми със сърцето. Укрепва имунната система. Увеличава мозъчната сила. Трансформира негативната енергия в позитивна. Помага да се освободим от негативни мисли, да бъдем по-спокойни и по-енергични. Когато се използва с розов кварц, укрепва ума. Действа добре при алкохолизъм и предпазва сърцето.
Астролозите препоръчват аметиста на родените под знака на Овен, Рак, Лъв, Дева, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей, Риби.

Изумруд – Поради зеления си цвят, изумрудът се счита за камък на плодородието и дъжда. Вярва се, че укрепва паметта, помага при безсъние, прогонва лошите сънища. Помага при очни заболявания, възпаления, чувство за безсилие. Наричат го още камък на мъдростта и хладнокръвието.

Ахат – Камък на успеха и изобилието. Улеснява циркулацията на кръвта. Защитава яйчниците при жените, а също и мъжките полови жлези. Активира половите органи. Символизира здравето и дълголетието. Използвайте оранжевия ахат, когато се чувствате отчаяни и безнадеждни, той ще Ви помага да виждате хубавата страна на нещата. С жълтия ахат – радвате се на живота.
Огненият ахат помага да се концентрирате върху настоящия момент. Осигурява Ви сериозност, издръжливост и спокойствие. Защитава от негативни мисли. Увеличава увереността Ви.
Астролозите го препоръчват на родените под знака на Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Стрелец, Водолей.

Сапфир – произлиза от латинската дума sapphirus (син). Цветовата гама на сапфира е различна – варира от пурпурносинкав, зелен, жълт, оранжев, розовооранжев. През цялата история крале и владетели са ползвали сапфира с цел да се защитят от зло, предателство и магии. Символизира властта, целомъдрието и скромността. Синият сапфир освобождава от емоционални травми и дава усещане за свобода. Прозрачният сапфир засилва вашата увереност, а също така любовта и чувството за дълбока светлина.
Астролозите го препоръчват на зодиите Телец, Рак, Стрелец.

Опал – Действа добре при ставни заболявания. Поддържа чистотата на душата, засилва надеждата; камък на високото постижение.
Препоръчва се за зодиите Овен, Везни, Скорпион.

Аквамарин – укрепва връзката между тялото и ума. Подсилва интуицията. Счита се за камък на семейното щастие. Символизира доверието, баланса и хармонията. Засилва способността за запомняне. Осигурява защита от стрес. Помага при заболявания на белия дроб.
Астролозите го препоръчват на зодиите Овен, Везни, Стрелец, Козирог, Водолей.

Кехлибар – Действа добре при гуша, астма, бронхит, настинка, алергии. Подобрява работата на храносмилателната система, жлезите с вътрешна секреция, укрепва черния дроб. Трябва да се носи по възможност по-близо до кожата. Кехлибарът Ви защитава от лош късмет, позволява да виждате красивите неща в живота. Осигурява баланс между умствено и духовно израстване. Помага да се избавите от обсесивните (натрапчивите) мисли.  http://www.az-jenata.bg

Особености на натуралните скъпоценни камъни в сребърните бижута

От древни времена естественият камък е ценен не само заради своята красота и чар, но и заради някои лечебни свойства. Вярно ли е? Не можем да сме напълно сигурни. Но ние знаем, че нещата, които природата създава, са невероятни във всеки случай.

Природният натурален камък може да очарова със своята оригиналност и разнообразна цветова гама. Съвременната бижутерска индустрия предлага много различни възможности за избор. Сега можете да намерите не само чист камък с ярка светлина по краищата. Всеки може да закупи бижу в оригиналния му вид: необработено, със запазване на всички форми и неравности.

Стойността на всеки скъпоценен камък се определя от няколко фактора наведнъж:

  • тяхната твърдост и плътност;
  • прозрачност и яснота на цвета: колкото по-прозрачен е камъкът и колкото по-ярък е цветът, толкова по-ценен ще бъде;
  • химическа устойчивост и технологични свойства.

Структурата на повечето натурални скъпоценни камъни е кристална. Ето защо по състав те са хомогенни. Какви скъпоценни минерали обикновено се избират за сребърни бижута?

Скъпоценните камъни се разделят на четири категории. Те определят тяхната степен на стойност:

  1. Естествените камъни от първи ред включват диаманти, рубини, сини сапфири и др.
  2. Вторият ред определя следните камъни: жълти и розови сапфири, черни опали и други подобни.
  3. Аквамарините и топазите са свързани с третия ред.
  4. Четвъртият ред на скъпоценностите също съдържа много минерали. Включително цитрин, кварц, топаз, алмандин и др.

В природата има хиляди разновидности на естествени минерали. Но не всеки от тях ще има статут на “скъпоценен”. В крайна сметка не забравяйте за физическите параметри, които посочихме по-горе. Високото оптично качество и блясък, както и здравината на камъка, го правят скъпоценен камък. Разбира се, това е натурален минерал от първи ред, който е особено популярен сред бижутерите. Сребърните бижута с тях изглеждат особено красиви и уникални.

Някои хора погрешно вярват, че само изкуствено създаден камък има недостатъци. Сред “лошите новини” за естествените бижута е тяхната рядкост. Човешката ръка е безмилостна и затова всяка година количествата от натурални скъпоценни минерали стават все по-малки и по-малки.

Какво е специалното за натуралните скъпоценни камъни: какви нюанси трябва да се вземат предвид

Нашата природа е ненадмината. Тя създава уникални и вълнуващи неща, които човек не може да си представи или да предположи. Това важи и за естествените скъпоценни камъни. Нека да поговорим за техните основни нюанси.

  • Първо, това е цената. Скъпоценните минерали не могат да бъдат намерени точно под краката ви, не могат да бъдат лесно получени. Това е високата цена на сребърните изделия с естествени скъпоценни минерали: изразходването на пари, човешки труд и суровини. В крайна сметка с течение на времето  скъпоценните камъни стават все по-трудни за намиране.
  • Много етапи на работа също преминават преди минералът да придобие съвършен вид. Високата цена на такива сребърни бижута се дължи на дългия процес на тяхното създаване.
  • Обикновено натуралните минерали са малки. Сега е много трудно да се намерят едри екземпляри. Въпреки че има подобни примери. Редки колекции на известни личности, музеи. По-конкретно, заслужава да се спомене британската монархия и кралица Елизабет II. Нейната корона, с която тя прие нов статут в монархията, е украсена с голям рубин. Именно тази скъпоценност направи кралското украшение толкова известно.
  • Естествените минерали, особено диамантите, напълно отразяват светлината. Всички страни на минералите могат да сияят с блясък и яркост.
  • Натуралните скъпоценности е необходимо да имат качествени документи. Сертификатите трябва да удостоверяват напълно факта, че сребърното бижу пред вас има инкрустации от естествен минерал.

Как правилно да определите автентичността на скъпоценен камък в сребърни бижута

  1. Рубин. Наситеността на кървавия му оттенък е рядкост за съвременните бижута. Имайте предвид, че чист червен рубин с голям размер струва колкото истински диамант. Неговата оригиналност и естественост е лесно да се определи само поради цената.

  2. Качеството на изумруда в сребърните бижута си струва да се изследва. Чрез десетократно увеличение можете да видите характерния модел на минерала. Спирални монограми или тръбни изображения ще покажат ако е фалшив. На допир естественият изумруд е студен.

  3. Сапфирът има много синтетични прототипи. Те могат да бъдат с перфектно качество. Такива скъпоценни камъни се проверяват за натуралност със специално внимание и грижа. Наличието на всякакви примеси в неговата структура е равнозначно на фалшификат.

  4. Какво да кажем за топаза. Ако в него се забелязват малки петна или дефекти, скъпоценният минерал е естествен. Но повърхността му трябва да е гладка и хлъзгава.

  5. Перлите са бижу, което е надарено с особен чар и красота. Естествеността им може да се определи чрез докосване. Естествените перли издават характерно скърцане. То не може да се сравни с каквото и да било.

  6. Физиката ще ви помогне да познаете истинския кехлибар. Разтрийте го с вълнена кърпа. Естественият минерал ще произведе лек ток.

  7. Натуралността на аметиста определя неговото несъвършенство. Ако има дефекти, петна и други подобни неща върху минерала, тогава той е естествен.

Възможно ли е да се провери натуралността на минерала в домашни условия?

  • Нека започнем с най-скъпите представители. Диамантите имат висока топлопроводимост. Ето защо, ако дишате върху тях няма да се запотят.

  • Но при изумрудът е точно обратното. Както и да го загряване в ръцете си, и да дъхнете върху него – ще си остане студен.

  • Поставете рубина в прозрачна чаша или съд. Ще забележите наситен лъч светлина през стъклото. Фалшификатът няма да излъчи никакво сияние.

  • Чиния с подсолена вода ще ви бъде полезна, ако искате да тествате кехлибар. Натуралният скъпоценен камък няма да потъне във вода, докато неговите фалшификати ще потънат на дъното.

Но никакви практически съвети не са перфектен тест. Съветваме ви, в случай на съмнение, да се свържете с професионални гемолози. Те ще анализират бижутата и ще ви разкажат подробно за сребърното изделие.

Capino Ви уверява в качеството на своите сребърни накити. Разполагаме с всички необходими документи и сертификати за качество. Квалифицирани специалисти се занимават с производството на сребърни бижута, подбора на техния висококачествен дизайн, и ценните инкрустации.

Знанията, получени от обща култура, не са достатъчни за обикновения човек. В крайна сметка не само каратите определят натуралността и оригиналността на минерала, но и редица други характеристики. Включително има много други индикатори за сребърните бижута. Те определят чистотата, правилния цвят и излъчването на минерала. Ето защо доверявайте такива стриктни неща само на професионалисти.  https://capino.bg