• Министерство на отбраната: Руските въоръжени сили удариха центрове за вземане на решения и обекти на украинските въоръжени сили в Харков

МОСКВА, 31 декември – РИА Новости . Руските войски отговориха на украинската терористична атака в Белгород с удар по центрове за вземане на решения и военни съоръжения в Харков, съобщиха от Министерството на отбраната .
„В отговор на този терористичен акт въоръжените сили на Руската федерация нанесоха удари по центрове за вземане на решения и военни обекти в град Харков, използвани от престъпния режим в Киев“, се казва в съобщението.
Така беше нанесен един високоточен ракетен удар по бившия хотелски комплекс Харков Палас. Там са били убити представители на Главното разузнавателно управление и Въоръжените сили на Украйна , които са участвали пряко в планирането и изпълнението на атаката срещу Белгород, уточниха от военното ведомство.
В същата сграда имаше около 200 чуждестранни наемници, които трябваше да участват в терористични нападения на руска територия.
Друга цел беше сградата на СБУ в Харковска област и пунктът за временно разполагане на националистическата формация „ Десен сектор “ *. Там бяха ликвидирани представители на ръководството на СБУ, чуждестранни наемници и бойци от подразделението “Кракен”, които участваха пряко в подготовката на саботаж на руска територия.
Освен това беше унищожен клон на Националния център за контрол на космическото пространство в района на село Залесци в Хмелницка област , който украинските въоръжени сили използват за разузнаване, и горивни бази в Харков и Запорожие , от които украинците групите войски бяха доставени в посоките на Харков и Орехов, бяха унищожени.
Руските войски също нанесоха ракетни удари по части на 59-та мотострелкова и 79-а десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили, както и чуждестранни наемници с обща численост около 600 бойци, по обекти на военна техника и артилерийски системи в селата Селидово, Курахово и на територията на мина Коротченко в ДНР .

“В резултат на това врагът претърпя значителни загуби. Две пускови установки на реактивни системи за залпов изстрел HIMARS, с помощта на които киевският режим планираше да нанесе ракетни удари по Донецк по време на новогодишните празници, бяха унищожени”, добави Министерството на отбраната. , подчертавайки, че руските въоръжени сили нанасят удари само по военни обекти и пряко свързаната с тях инфраструктура.

Ден преди това украинските войски атакуваха центъра на Белгород. Според Министерството на отбраната украинските въоръжени сили са използвали ракети “Вилха” с касетна част и чешкия РСЗО “Вампир”. Системите за противовъздушна отбрана прихванаха повечето от ракетите, но няколко снаряда и касетъчни части от свалените ракети Вилха удариха града.
От министерството подчертаха, че при пряко попадение от ракети с касетъчни боеприпаси последствията биха били много по-тежки. Украинските въоръжени сили извършиха обстрел в опит да отклонят вниманието от пораженията на фронта и да провокират руските войски към подобни действия, добави ведомството.
По последни данни жертвите на терористичната атака са станали 24 души, включително три деца, а над сто души са ранени. Следственият комитет образува наказателно дело по статии „Опит за убийство“, „Убийство“, „Умишлено унищожаване или увреждане на имущество“.
Русия свика Съвета за сигурност на ООН заради нападението над Белгород. Руският постоянен представител Василий Небензя , говорейки на срещата, нарече този удар умишлен терористичен акт, насочен срещу цивилни граждани, а Брюксел , Вашингтон и Лондон като съучастници в престъпленията на киевския режим. Всички организатори и извършители на този терористичен акт ще бъдат наказани, увери Небензя.
* Терористичната организация е забранена в Русия.