В ХобиСклуб направихме преглед от предложенията за екскурзии за месец август. Надделя идеята за посещение на град Балчик – с неговите исторически обекти: Исторически музей,Етнографска къща и Художествена галерия. В нашата организация „ХобиСклуб” имаме практиката всеки да предлага различни идеи за дестинации, а управителният съвет взема решение за къде да отпътуваме. Фактът,че морския град Балчик е само на 35 км от град Добрич, а знанията ни от исторически аспект са недостатъчни, определи решението ни. Освен това посветихме екскурзията на 100-годишнината от ССБ и 21 години от създаването на НПС „ХобиСклуб – Добрич
Ричено-сторено! Подготовката бе кратка: списък на пътуващите, осигуряване на транспорт, уреждане на финансови и битови въпроси, инструктаж и сме готови за път. В 8 часа, по хладинка, тръгнахме с 20-местен микробус към морския град, под ритъма на тиролска музика за настроение. Сборният пункт с историчката Ивелина Романова от РИМ Добрич беше кафенето пред историческия музей. След чашата ободрително кафе Ивето ни поведе към предварително уговорената среща с уредника на Историческия музей Венцислав Чаков. Разказът му беше кратък, смислен и увлекателен, подплатен с интересни откъси от документални исторически филми за събития и артефакти.
Историческият музей в Балчик е открит през далечната 1907 г. и днес експозициите му представят историята на града още от неговото възникване през VI в. пр. Хр. С трите си зали, посветени на различни исторически епохи, по интересен и модерен начин музеят разказва на посетителите за бурното развитие на града през вековете. Сред експонатите на музея са много артефакти от различни исторически периоди – от неолита до средновековието – предмети от керамика и стъкло, скулптури, архитектурни детайли, колекции от монети.
Безспорно най-голямата ценност на Историческия музей в Балчик, наречена от наши и чужди археолози „откритието на века“, е храмът на Понтийската богиня-майка Кибела. Проученият античен храм е единственият открит досега храм на Кибела в източната част на Балканския полуостров и представлява най-добре съхраненият храм на богинята в света. Всяка година храмът на Кибела привлича множество туристи от цял свят, дошли да разберат повече за култа на древните народи към Кибела.
Етнографската къща, която посетихме, се намира в реставриран възрожденски дом от 60-те години на 19-ти век, притежание на бивш търговец на жито. Видяхме както експонати, свързани с бита и поминъка на балчиклии, така също автентични предмети, оръдия на труда, облекла и накити, характерни за местното население на този край. Особено впечатляват добруджанските тъкани. Вложила цялото си умение, художествен вкус и чувството си за хармония и красота, българката създава разнообразни тъкани с прекрасни багри и орнаменти, предназначени за битови нужди и за украса на дома. Благодарихме на Ивелина Романова за прекрасния й подробен разказ, като я аплодирахме и направихме интересни снимки.
Супер изненадата ни беше, че в Художествената галерия попаднахме на действаща изложба на известната добричка художничка Велина Христова. Лъчезарната Николина Иванова с особено въодушевление ни разказа за творчеството на добричлийката, за одухотворението от нейните платна, от приказния свят от пейзажи и легенди, вдъхновени от морето и извиращи от душата. Разделихме се с уредничката на галерията с аплодисменти, като и подарихме календарче с изображение на сляпо котенце с очила – символ на нашата организация „ХобиСклуб” . На излизане от галерията спонтанен смях предизвика шегата на Тодоров,че може да нарисува картината на Велина „Хоризонти”(защото всички знаят, че е бивш художник ослепял в последствие). Екскурзията продължи, то се знае, с морски дарове в ресторант: рибена чорба, пържен сафрид, риба лаврак и чернокоп, карагьоз, калкан и др. гарнирани със студена бира. След вкусния обяд се отправихме на кратка разходка в белокаменния град . Някои хора си купиха сувенири, магнити и даже бели шапки за лятото. Много се зарадвахме,че на връщане водачът Никола спря в края на Балчик, до мострения магазин от фабриката за сладкиши, където си накупихме разнообразие от сладки, солени и евтини изкушения за вкъщи.
Иван ТОДОРОВ – ХобиСклуб