ХОБИСКЛУБ ПОЧЕТЕ 18 МАЙ – МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА МУЗЕИТЕ

0
434

В поредната среща  в  ХобиСклуб гостува   Ивелина Романова – специалист в Регионален исторически музей – Добрич. Темата на разговора бе осемнадесетото издание на Европейската нощ на музеите в града. Акцентът бе културно-историческото и природното наследство на Добруджа. Увлекателната беседа на г-жа Романова разкри интересни и непознати факти за историята на родния ни край. Пренесе ни хилядолетия назад. Това пробуди у нас усещането, че сме наследници на най-старата цивилизация, най-старата протописменост, най-старото обработено злато и най-стария праисторически некропол в света. Почувствахме се горди, че сме наследили такава висока култура. Разказът продължи последователно във времето и достигна до днешни дни. Научихме най-важното – как „Негово Величество експонатът“ преминава пътя от намирането до експозицията. Една група от клубяните имахме възможност да посетим музея в „Нощта на музеите”, където ни беше разказано  за „Археологията на Добруджа“.  Останахме удивени – как в една малка зала са представени толкова ценни и уникални артефакти от историята на нашия край, отнасящ се между 5300-5250 г. пр. н.е. и 14 век. В момента на увлекателния разказ  на историчката  на монитора бяха прожектирани снимки от посещението ни в Историческия музей.

Всеки научи по нещо ново, любопитно за нашия бит и културни традиции. Върнахме се в мислите назад във времето и потърсихме корените си. Намерихме много сходства с миналото си.

В края на беседата се отвори интересна дискусия с много въпроси и компетентни отговори от страна на гостенката. Активно участие взеха: Иван Тодоров, Михаил Панчев, Марин Николов, Георги Милев, Веско Михайлов, Димка Иванова, Тинка Христова, Десислава Стефанова и др.

Благодарихме с приятелски аплодисменти и обещания за нови срещи.

 

                                      Иван ТОДОРОВ – председател на ХобиСклуб