Втори шанс на матурата – не само за скъсаните, а и който иска по-добра оценка (Обзор)

0
72


Абитуриентите ще могат да се явяват на поправка на матурите след 12-и клас, ако не са доволни от оценките си. Това ще се отнася и за тези, които не са скъсани, но искат да повишат успеха си, за да могат да кандидатстват в университет.

Това реши парламентът, като прие окончателно промените в Закона за предучилищното и училищното образование.

Идеята е на омбудсмана Диана Ковачева, но е припозната и внесена от групите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Невъзможността за втори шанс на учениците, които не са удовлетворени от успеха си, ощетява по-нататъшното им развитие, пишат в мотивите си.

На поправка учениците ще могат да се явят само веднъж

до 1 година от датата на полагане на първия изпит

Новата оценка няма да бъде вписана в дипломата за средно образование, а само в удостоверение за положен държавен зрелостен изпит.

“Преди, когато не се кандидатстваше с оценката от зрелостния изприт, всеки един кандидат-студент можеше да реши едната година да не се запише, да учи допълнително и тогава да кандидатства. Сега няма тази възможност, когато имаме такава двойствена функция на оценката от ДЗИ. Именно тази възможност ние предоставяме”, обясни бившият министър на образованието Красимир Вълчев от ГЕРБ.

Още една промяна се очаква с нетърпение от ученици и родители – разрешаването на

повече отсъствия по семейни причини

На 5 март изтече срокът за обществено обсъждане на предложението на МОН да се извиняват до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител. Сега отъствията са до 10, като само 3 може да извини класният, за останалите се моли директорът. След промяната в Наредбата за приобщаващо образование въпросът ще се решава само от класния. Тя трябва да влезе в сила в оставащите месеци на тази учебна година.

311 кандидати са допуснати до втория етап на конкурсите за директори на училища, обясни пък пред ресорната комисия в парламента министърът Галин Цоков. 14% от явилите се не са успели да постигнат минимума от 30 точки, за да минат напред. Бъдещите училищни директори минават тест от 50 въпроса, всеки с по три варианта за отговор. Искаме да са лидери, каза проф. Цоков. Конкурсите вече са с аудио и видео заснемане, а тестът се генерира в МОН в деня на изпитването – така, както тестовете за зрелостните изпити на децата.





Източник 24часа