ВСУ са достигнали тактическия тил на руснаците в Запорожие, Москва прехвърля елитни подразделения

0
173

©

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се придвижват през най-трудния участък от отбранителните позиции на руснаците в Запорожка област – тактическия тил, се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна и УНИАН.

“Украинските въоръжени сили постигнаха тактически значими успехи в западната част на района на Запорожие и вероятно преминават през най-трудната поредица от отбранителни позиции на руснаците“, съобщават от ISW, като се позовават на украински и американски източници. Припомня се, че на 25 август председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили обяви, че ВСУ пробиват основния комплекс от руски отбранителни линии.

Според командирите ВСУ са пробили най-трудната отбранителна линия на руснаците в този район и сега ще могат да се придвижват по-бързо. Украинците са навлезли в райони, в които са се натъкнали единствено на руски “групи за логистична поддръжка“. По-нататъшните пробиви в тези области се очаква да бъдат по-лесни.

Руски военни кореспонденти докладват, че ВСУ са атакували райони в посока на тиловите отбранителни рубежи край Вербное (18 км югозападно от Орехов). Това също потвърждава, че украинските сили може би са близо до тактическия тил на руснаците. Анализаторите обаче предупреждават, че дори отбраната там да е по-слаба от предишните линии, тя все още представлява сериозен проблем.

Добавя се, че ВСУ вероятно вече са преминали минните полета и укрепленията, за които руснаците са вложили много усилия и средства. Отбранителните позиции пред ВСУ вероятно ще се състоят от непрекъснат комплекс от противотанкови ровове, препятствия тип “драконови зъби“ и допълнителни минни полета. След тях ще има други бойни позиции, подобно на първата руска отбранителна линия.

ISW отбелязва, че размерът на минните полета в този район не е ясен, но може да се предположи, че е по-ограничен с оглед необходимостта от възможност за руските войски да отстъпят.

“Освен това ISW наскоро прецени, че тази поредица от подготвени отбранителни позиции може да бъде по-малко защитена от позициите, които украинските сили вече са пробили на север, въпреки че това остава неясно“, се казва в доклада.

На фона на настъплението на украинските войски на Запорожко направление, Русия е прехвърлила там част от елитните си подразделения. По-специално се съобщава, че части от 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия, участвала в боевете край Кременная в Луганска област, са били прехвърлени в района на Работино. Предислоцирани са и части от 7-ма гвардейска планинска стрелкова дивизия от района на Херсон към предната линия в района на Запорожие.

Подобни маневри предполагат, че руските войски може да използват относително елитни части за укрепване на критични райони в Запорожието. Липсата на значителни оперативни резерви ще принуди руското командване да извърши по-нататъшно странично предислоциране и да реши на кои участъци от фронта да даде приоритет, уверени са в ISW.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник