ВСУ консолидират позициите си в Запожорие след “известен напредък”

0
160

©

Частите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на фронта в Запожорие консолидират позициите си, след като са постигнали “известен напредък“, предава американският телевизионен канал CNN.

От Генералния щаб съобщиха, че силите на ВСУ се придвижват към село Новопрокопивка. “Те постигнаха известен напредък, консолидират позициите си, нанасят артилерийски огън по идентифицираните вражески цели и провеждат контрабатарейни операции“, поясниха от ГЩ на ВСУ.

Руският военен блогър WarGonzo обаче съобщи, че силите на Москва са контраатакували край село Върбове в същия сектор.

ВСУ очакват битки за контрол над възвишенията на юг и изток от селото, докато се приближават до следващия слой от руската защита. Целта на украинските сили в този район е да пробият многослойните руски отбранителни укрепления и да се доближат до стратегическия център Токмак.

Ден по-рано от Министерството на отбраната в Москва обявиха, че руските сили са отблъснали пет украински атаки близо до Върбово.

Украинците също твърдят, че са постигнали “паритет“ с руснаците по отношение на обсега на артилерията. По-рано бригаден генерал Сергей Баранов обяви пред местните медии, че украинците се възползват от по-големия обсег на полевата артилерия, предоставена от страните от НАТО. Съгласно думите му, докато руската артилерия има среден обсег от 24 километра, оръжията, предоставени на Украйна, могат да стрелят между 30 и 40 километра.

“Това даде възможност да се унищожат или повредят оръдията на противника, както и да се премести артилерията на противника от предната линия в дълбочина и да се предотврати контрабатарейни удари срещу нашата артилерия и да се повлияе на нашата пехота“, обясни военният на Киев.

CNN обаче отбелязва, че не е в състояние да провери независимо твърденията на бойното поле на нито една от страните.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник