Днес се навършват точно два месеца от марша на Вагнер към Москва

Намерени са четири тела

Телеграм каналът “Сива зона” (Gray Zone), свързан с ЧВК „Вагнер“, твърди, че бизнес самолетът Embraer Legacy 600, с регистрационен номер RA-02795, собственост на Евгени Пригожин е бил свален от ракета на ПВО в Бологовски район на Тверска област.

На видеозаписа от катастрофата, разпространяващ се в Телеграм, наистина се вижда следа, подобна на тази от противовъздушна ракета.

“Преди самолетната катастрофа местните жители са чули две експлозии, характерни за звука от противовъздушна отбрана. Това се потвърждава от следите в небето в един от видеоклиповете, както и от думите на преки очевидци”, пишат Gray Zone.

Самолетът е изпълнявал курс от Москва към Санкт Петербург. На борда е имало 10 души. Предполага се, че сред тях е бил и Дмитрий Уткин – Дясната ръка на Пригожин. Всички на борда са загинали, съобщава руското министерство на извънредните ситуации.

Самолетът е излетял от летище “Шереметиево” и след половин час е паднал. Намерени са телата на четирима души. Федералната агенция за въздушен транспорт (Росавиация) започва разследване на инцидента.

Машината не се е снишила преди катастрофата. Според платформата Flightradar, тя е изчезнала от радара по време на издигането. Разбила се е близо до населеното място Куженкино.

В края на юни армията на Пригожин предприе настъпление към Москва, като по пътя си овладя град Ростов на Дон и други населени места. В последния момент обаче Пригожин, койко искаше оставки във висшето военно ръководство на Русия, нареди настъплението да бъде прекратено.

Днес се навършват точно два месеца от “Марша на справедливостта”.

https://trud.bg/