Неделя е. 24 август. Годината е 1969-а. Държавният и партиен лидер на България Тодор Живков прерязва трикольорната лента пред хотел „Доростол“ /сега „Калиакра маре“/. И това е официалният рожден ден на перлата на българското Черноморие – Албена.

Кръстник на курорта е самият Т. Живков. Името е избрано от творба на знаменития български писател Йордан Йовков, на когото народът естествено избира прозвището Певецът на Добруджа.

Албена и днес се смята за най-красивата българка в българската литература. „Албена“ и днес е призната за най-красивото ни черноморско ваканционно селище с приказен плаж. С  уникално спокойствие и изобилие на цветя и дървета. Оазис за български и чуждестранни туристи, които жадуват да се насладят на истинска почивка.

В продължение на 54 години „Албена“ непрестанно се променя, разхубавява се, става все по-привлекателна… Стотици знаменитости от държавни ръководители до водещи спортисти, учени, културни дейци продължават да посещават официално и на почивка „Албена“…

„Албена“ АД е най-голямата икономическа структура в Добричка област. Дружеството е най-могъщото в българския туризъм. Давало е и дава препитание на хиляди българи и чужденци. „Абена“ АД днес е най-мощният двигател за стопански структури в областта на строителството, търговията, транспорта, земеделието, животновъдството, услугите… И, разбира се, пример за иновации в туристическото обслужване.

Албена си остава флагман на българския туристически бизнес, който преодоля изключителните трудности на ковид епидемията, а сега и на войната между Русия и Украйна, откъдето се вливаха най-сериозните туристически потоци.

Честит рожден ден казва ръководството на „Албена“ на добруджанци!

Добруджанци казват Честит рожден ден на всички работили за и на „Албена“ от нейната първа копка на 18 януари 1968 г., та и до днес!