Важен е приносът на българките в развитието на европейските политики, беше изводът на участниците в дискусия “Тя в Европа”

0
63



Важен е приносът на българките в развитието на европейските политики и към проблемите и нуждите на жените в Европа, беше изводът на експертите, които се включиха в дискусия “Тя в Европа”, организирана от фондация “Екатерина Каравелова”. По думите на Марина Кисьова де Хеус – основател на фондацията, тази дискусия ще е първото от серия събития, които те ще организират преди европейските избори.

Акцент в дискусията са проблемите и нуждите на жените. Кисьова посочи, че това е въпрос, който не присъства достатъчно в дневния ред в България, а в същото време на европейско ниво е водеща тема. Организаторката смята, че равенството между половете не зависи само от политическите партии, а и от хората и от това те да “са шумни”. По думите ѝ България има нужда от политици, които да дадат гласност на такива теми и допълни, че ценностите като демокрация и солидарност са заплашени.

Ирина Иванова, която е член на борда на Европейския институт за равенство на половете и началник на отдел „Равни възможности, антидискриминация и социални помощи“ в Министерството на труда и социалната политика, представи данни за България. По думите ѝ жените в България живият със седем години повече от мъжете, но пенсиите им са с 20% по-ниски. Заплащането на жените в България е 14% по-ниско от това на мъжете. Друга част от представените данни сочат, че 24% от жените са жертви на сексуално насилие, а 37% от жените смятат, че е нормално да работят домакинска работа извън работния си ден и да полагат повече грижи от мъжа. 

Иванова представи и данни от Европейския индекс за равенство между половете, който сочи по-високи резултати спрямо 2022 г. По думите на експерта напредваме “със скоростта на охлюв”. В редиците на всички държави България заема 16 място с близо 65 точки. Точките се разпределят в няколко показателя – здраве, работа, пари, знание, време и сила, обясни още Иванова.  

Експертът посочи, че проблемът с равенството между половете е политика, която трябва да се прави от горе надолу и обясни, че най-отгоре трябва да стои политическото решение и воля това да се случи. Ако няма волята в политиката, това не би могло да се осъществи, каза още Иванова. Тя даде пример с Истанбулската конвенция, която по думите ѝ е намерила почва у нас за антикампания. Ние сме общество, което все още не е намерило своята демократична идентичност, каза Иванова и допълни, че това предоставя добра почва на конспиративни теории. 

Старши ръководителя „Политики“ в European Crypto Initiative Вяра Савова посочи, че много трудно се решава един проблем, ако хората не го разпознават като такъв. Според нея в България липсата на равнопоставеност между половете не се осъзнава, че е проблем. 

Генералният секретар на Европейската асоциация на доставчици за социални услуги за хора с увреждания (ЕАСПД), както и Българска платформа към Европейско женско лоби Мая Донева обясни, че е била от хората, които не са вярвали, че има разлика в заплащането на жените и мъжете. В ЕС има 30% разлика между пенсиите на жените и мъжете, като според Донева една от причините затова е, че т.нар. неформални грижи попадат при жените, затова им се налага да не работят толкова много или да не се развиват по професионалния си път, което води до това жените да са работили по-малко, съответно пенсията им е по-малка.  



Източник БТА