БЮЛЕТИН НА МВР – 9 МАЙ

0
312
09 май 2023

София.  21-годишен е задържан в Седмо РУ за притежание и разпространение на наркотични вещества. Той бил спрян за проверка в района на ж.к. „Студентски град“. При последвалия  обиск и процесуално-следствени действия в обитаваното от него жилище са намерени и иззети 111 полиетиленови плика с растителна маса, 19 – с вещество на бучки и прах, 5 – с кристалообразно вещество, таблетки и пари. Извършената експертна справка сочи, че веществата са: марихуана – 109 грама; амфетамин – 82.25; метамфетамин – 13.15 грама; екстази – 64.52 и кокаин – 6.8 грама. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354А от НК. Събраните материали по случая са докладвани в Софийска градска прокуратура и на задържания е наложена марка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Бургас. 38 – годишен рецидивист е арестуван за притежание на наркотични вещества. Той бил спрян за проверка в района на ж.к. „Зорница“ от служители на Пето РУ и при обиск от него били иззети два фаса от саморъчно свити цигари със зелена тревиста маса, три пликчета с остатъци от бяло кристалообразно вещество и пликче с бяло кристалообразно вещество – дало характерната реакция на метамфетамин.  Мъжът, който е с криминалистически регистрации в полицията и осъждан, е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по цялостно документиране на престъпната му дейност продължава.

Благоевград. 27-годишен жител на Вършец е задържан за грабеж. Сигналът за извършеното престъпление бил подаден на 6 май около 19.30 часа в РУ – Петрич – деситина минути по-рано в района на ж.п. гарата мъж с брада и тъмни дрехи, нападнал млада жена и след като запушил устата й отнел раницата й с дрехи, козметика, флаш-памет и др. вещи. В резултат  на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите бързо влезли в следите на извършителя, а в него открили и част от инкриминираните вещи. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК, уведомена е прокуратурата. Работата продължава.

Плевен. След получен сигнал за нарушаване на нощната тишина, екипи от служителите от Първо РУ-Плевен били насочени към площадка в района на ж.к “Дружба”.  На място те установили група от лица във видимо в нетрезво състояние. При опит да им бъде извършена проверка единият от тях – 43-годишен, отправил към униформените обиди и закани и отказал да предостави документа си за самоличност. Мъжът е задържан е за срок до 24 часа по ЗМВР.  По случая е образувано досъдебно произвадство за престъпление по чл.325, ал.1 от НК, уведомена е прокуратурата.

16-годишен е задържан за извършен грабеж в Плевен. В следобедните часове на 7 май помощ в полицията потърсил младеж, който обяснил, че в двора на училище, при разминаване, непознат го е ударил, повалил на земята, отнел от джоба му 80 лв. и изчезнал. В хода на предприетите оперативни действия бил установен авторът на престъплението. Той предал част от сумата, а след 24-часовото му задържане е предаден на родителите. По случая е образувана преписка за престъпление по чл.198, ал.1 от НК.

Видин. 23-годишен от Ружинци е задържан в полицейския арест за хулиганство. На 6 май около 18.20 часа на обществено място в селото мъжът, в явно нетрезво състояние, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, отправял закани към полицейски служители, замахвал с дърво и ударил лявата ръка на униформен. По случая в РУ-Белоградчик е образувано досъдебно производство по чл.325, ал.2 от Наказателния кодекс.

Монтана. Четирима жители на монтанския кв. „Кошарник“ са задържани за нанасяне на телесни повреди на двама местни жители по време на масово сбиване в квартала, в резултат на предприетите полицейски действия е предотвратено разрастването на скандала. Сигналът за ожесточената разпра, разразила се  пред частен дом в кв. „Кошарник“ между 9 жители на квартала, на възраст от 25 г. до 49 г., бил подаден на 6 май около 20 часа. Двама от участниците, получили черепно-мозъчни травми, били отведени и  настанени в болница, без опасност за живота, а други четирима попаднали в полицейския арест за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 131., ал. 1, т. 12 от НК.

Разград. Водач на лек автомобил, опитал да осуети полицейска проверка в разградското село Дряновец, е отведен в полицията. Около 9.30 часа вчера служители на РУ-Разград подават звуков и светлинен сигнал за спиране. Шофьорът не се подчинява, а при опита да избяга от униформените, катастрофира в местността „Храстите“ в землището на село Осенец. На място полицейският екип установява, че автомобилът е с поставени неистински регистрационни табели, при произшествието са нанесени значителни материални щети по превозното средство. Водачът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.270, ал.1 и чл.345, ал.1 от НК.

Перник. Трима са задържани в момент на кражби. Вчера, около 14.40 ч. на тел. 112 бил подаден сигнал за извършваща се кражба от обект на фирма в пернишкия кв. „Изток“. Служители на Второ РУ реагирали незабавно и на място бил задържан 28-годишен перничанин. Мъжът опитал да отнеме метални предмети, предназначени за предаване на вторични суровини. Наложена му е полицейска мярка за срок до 24 часа. На 6 май, малко преди 22 часа, бил осуетен и опит за кражба на разделителна алуминиева стълба от жилище в пернишкия кв. „Монте Карло“. Униформени от Първо РУ блокирали района и в полицейския капан попаднали двамата извършители  – на 61 години от Перник и 66-годишен от с. Дивотино. Срещу тримата са започнати бързи производства и действията по разследванията продължават под надзора на прокуратурата.