Община Балчик се присъединява към Националната кампания „Живот след инсулт“, организирана от Асоциацията за инсулт и афазия. По повод Европейския ден за информираност (9 май) днес стартира Регионалната група за взаимопомощ след инсулт в социалните мрежи. Всеки, пострадал от инсулт, неговите близки и хората, които го обгрижват, могат да се регистрират в социалната мрежа Фейсбук.  Групата е част от общо 28-те, съответстващи на областните административни центрове групи за взаимопомощ, в които могат да бъдат поставяни въпроси към институциите, медицински и други експерти, ще бъде дадена гласност на пострадалите от инсулт, за да определят най-важните за тях въпроси за разрешаване и да почувстват, че не са сами.

Липсва надеждна статистическа информация, но в страната през последните години се регистрират 45 000 случая годишно. Смъртността при инсулт в България е била 12% (през 2021 г.), а 65% от регистрираните са били транспортирани от спешната медицинска помощ. Изоставаме средно с над два пъти спрямо други европейски страни. Това говори за недостатъчна работа, свързана с първичната профилактика. Поради тази причина община Балчик заедно с Асоциацията за инсулт и афазия предоставя брошури и плакати със симптомите на инсулт, а те най-общо са три: Увисване на ъглите на устата; Изтръпване и слабост в едната ръка;  Нарушения в говора. Забелязвайки дори един от тези три симптома, е разумно да се потърси незабавна помощ на тел. 112, напомнят от Асоциация за инсулт и афазия.

Базирайки се на данните за 2021 г., приблизително 40 000 българи започват своя живот след инсулт. По непотвърдени данни към момента в България повече от половин милион души живеят с последствията от болестта. Те ежедневно се сблъскват с множество проблеми – липса на адекватна информация, недостъпна среда, недостатъчен достъп до проследяваща медицинска грижа, липса на достатъчна по обем рехабилитация и терапия.
В община Балчик функционират Дневен център за хора с увреждания, Център за настаняване от семеен тип за стари хора, социалните услуги  „Асистентска подкрепа“ и „Личен асистент“, Домашен социален патронаж. Хората с намалена работоспособност могат да се възползват от облекчения в градския транспорт и безплатно паркиране в рамките на платената зона на специално определените и сигнализирани за това места.  https://bnr.bg/varna