БЮЛЕТИН НА МВР

0
325
13 мар 2023

София. 23-годишен е задържан за грабеж. Сигнал за случая е подаден на 5 февруари от  18-годишен младеж –  към 21 часа същия ден бил нападнат от трима непознати, които го  заплашили с нож и му отнели 120 лева. Служители на Второ РУ предприели оперативно-издирвателни действия и установили прекия извършител на престъплението –  23-годишен мъж, известен на органите на реда и осъждан, както и двамата съучастници. Мъжът е привлечен като обвиняем по чл. 198 от НК. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура, му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа, по-късно променена в постоянна.

Бургас. На 10 март т.г. около 13.45 часа в РУ-Айтос 40-годишен жител на града съобщил за нанесен му побой, вследствие на който получил фрактури и контузни рани по лицето. Установено е, че предната вечер, около 19 часа, между пострадалия и негов 49-годишен съсед, възникнало спречкване след употреба на алкохол. Свадата бързо прераснала в сбиване, при което съседът нанесъл удари с кол на опонента си. Извършителят е задържан за срок до 24 часа и е признал за стореното. Работата по документиране на случая продължават служители на РУ-Айтос.

Благоевград. Близа 200 г кокаин са открити от полицейски служители от Първо РУ при проверка на жилище в областния град. В хода на процесуално-следствените действия е иззет найлонов плик с около 167 грама бяло прахообразно вещество, което при полевия тест реагирало на кокаин. Двама мъже, на 66 и 34 г. от Благоевград, са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, работата продължава.

Пловдив. Двама младежи, занимавали се с незаконно разпространение на наркотици, са задържани при спецакция на пловдивски криминалисти. В полицейския арест са отведени и други шестима, опитали да осуетят действията на служителите на реда. Специализираната операция е проведена в края на миналата седмица от криминалисти на Второ РУ и колегите им от сектор „Специализирани полицейски сили“, след анализ на информация, че двама млади жители на Баня разпространяват марихуана на територията на областния град. С над 25 грама от сухата зелена листна маса е задържан единият от младежите на влизане с автомобила си в Пловдив. Съгражданинът му, от когото се бил сдобил с високорисковото вещество, също е арестуван, а при обиск и претърсване на неговия адрес са иззети повече от 200 грама. Срещу двамата са образувани бързи производства за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК. С постановление на наблюдаващ окръжен прокурор единият от извършителите е приведен в следствения арест за срок до 72 часа. Междувременно в полицията в Карлово са отведени други шестима младежи, които оказали съпротива на униформените в опит да осуетят действията по време на акцията.  Срещу тях се води бързо производство по чл. 27, ал. 1 от НК под наблюдение на районната прокуратура.

Двама непълнолетни са задържани за серия посегателства на територията на пловдивския район „Северен“. В дирите на 16-годишните момчета влезли полицаи от Трето РУ, след активно разследване на сигналите. Тийнейджърите са с богати криминални досиета, а според  събраните до момента доказателства действали заедно или поотделно в периода от август м.г. насам. Изяснено е, че тяхно дело са четири взломни кражби на пари и вещи от моторни превозни средства на паркинг пред лечебно заведение на бул .“България“. Също така задигнали метално устройство от ходовата част на велосипед, съхраняван в помещение на гара „Филипово“. В средата на миналия месец пък отнели противозаконно лек автомобил, паркиран на улица в квартал „Шекер махала“.  Документиране на случаите продължава, работи се и в посока установяване на съпричастността на задържаните и към други подобни престъпления.

На сигнал за увреждане на автобус от градския транспорт се отзовали служители на Второ РУ в неделя. Около 19.40 часа постъпила информация, че на кръстовище между бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Перущица“ мъж хвърлил стъклена бутилка по изчакващия на червен светофар  автобус. По време на случилото се няма пострадали, счупено е едно от крайните странични стъкла на превозното средство. При предприетите действия след кратко време униформените задържали извършителя – 27-годишен от плевенско село.  Срещу него е образувано бързо производство по чл. 216, ал. 1 от НК. Предстои материалите да бъдат внесени в Районна прокуратура – Пловдив.

Междувременно, за нанесени материални щети по два автомобила и трактор, в полицията в Хисаря попаднал 43-годишен мъж. Той бил задържан, непосредствено след срязване на гумите на моторните превозни средства, паркирани пред адресите на собствениците им в село Иван Вазово.  Според предварителната информация, уврежданията извършил в събота срещу неделя.  По случаите са започнати две бързи производства.

СилистраСлужители на група „Охрана на обществения ред“ при РУ-Силистра задържаха двама за противозаконно унищожаване и повреждане на чуждо имущество. На 12 март към 20.50 часа униформените реагирали незабавно на сигнал, подаден от гражданин на тел.112, за двойка, която чупи с камъни стъкла на сгради в центъра на областния град. Пристигайки на адреса, полицейските служители установили извършителите – мъж на 44 г. и жена на 40 г., във видимо нетрезво състояние. Първоначално двамата счупили стъкло на прозорец на административна сграда /бивша банка/ по ул. „Симеон Велики“, а след това 2 стъкла на партийна централа и още едно на сладкарско ателие по ул. „Любен Каравелов“. Заради начина си на живот двойката е позната на служителите на реда. Жената е настанена в болницата за специализирана помощ, а мъжът е освободен и днес предстои да бъде разпитан. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 216, ал. 1 от НК.

Сливен. Криминалисти задържаха извършител на серия кражби от леки автомобили. В края на миналата седмица в РУ-Сливен са получени съобщения за кражби на вещи, пари и лични документи от два леки автомобила. След проведените незабавни издирвателни действия, извършителят е установен – 29-годишен от Сливен, криминално проявен и осъждан. В хода на работата по случая е изяснено, че задържаният е съпричастен към три кражби от леки коли, паркирани на главни булеварди в центъра на областния град, като сигналите са за отнети портфейли с пари и лични документи, както и чанта с различни инструменти. Задържаният е отведен в РУ-Сливен, като при обиска от него е иззето пликче с около грам  амфетамин. Мъжът е върнал част от откраднатото. Работа по случая продължава.

За броени часове полицейски  служители от участък „Надежда“ разкриха кражба на пари от частен имот. Около 10 часа на 10 март потърпевшата потърсила помощ в полицията, след като установила липсата на близо 1 200 британски лири от дома й. В рамките на разследването станало ясно, че през нощта срещу 10 март 40-годишна жителка на същия квартал проникнала в жилището през незаключената входна врата и е откраднала парите. Задържаната е признала за посегателството и върнала част от сумата. По случая е образувано досъдебно производство.

Хасково. Общо 15 335 артикула с лого на запазени търговски марки и 1600 къса цигари без бандерол са иззели криминалисти от хасковската дирекция в хода на операция за противодействие на нарушения  на правата върху интелектуалната собственост и митническия режим. На 10 март към 23 часа на АМ “Марица“ те спрели за проверка румънски автобус, идващ от Турция, управляван от 35-годишен турски гражданин. Автобусът бил върнат на ГКПП Капитан Андреево, при която, съвместно с митнически служители в багажното отделение били открити 2778 артикула с лого и надпис на защитени марки без разрешение на правопритежателя. Стоките – спортни обувки, чанти и текстилни изделия, са предадени с протокол на разследващите по образуваното досъдебно производство. В багажа на 19-годишен пътник от Турция били намерени и 1000 къса безакцизни цигари. Отново в района за проверка бил спрян и 38-годишен пловдивчанин, шофирал лек автомобил. От превозното средство униформените  конфискували 532 чифта обувки от различни марки, без необходимите без документи. Проверките на полицаите продължили и на паркинг „Бисерска Гергана“ край Харманли –  при контрол на турски автобус, в багажа на 54- годишен пътник били  установени 600 къса папироси без бандерол, а в багажа на 40 годишен от Турция – 10 926 артикула – парфюми и текстилни стоки без разрешително от притежателите на изключителните права. В хода на акцията на щателна проверка е минал и румънски автобус, с водач 40-годишен турски гражданин. От превозното средство са иззети 1099 артикула – парфюми и текстил с надписи на защитени търговски марки, за които 51-годишен пътник признал, че са негови.  В хода на акцията са конфискувани и 514 кг овча лой от турски пътник на 35г., за което са уведомени служители на БАБХ.

Младеж в Хасково е задържан в момент на кражба от детска градина. На 11 март, към 4.55 часа в управлението в областния град е получен сигнал от диспечер на СОТ, който съобщил за проникване в детското заведение. Незабавно към мястото е изпратен автопатрул, който установил 22-годишен от с. Гарваново в кабинета на директора. Момчето тъкмо приготвило да отнесе компютър и лаптоп. Започнато е бързо производство, младежът е бил задържан за срок до 24 часа.

Габрово. 36-годишен габровец е уличен в множество престъпления. Полицейските действия започнали след получен сигнал за взломна кражба на казан за изваряване на ракия, електрожен, електромотор, ел.проводници и други вещи от гараж, собственост на местна жителка. В хода на работата е установено, че задържаният е посегнал и на други имоти в града, откъдето отмъкнал акумулаторен винтоверт със зарядно устройство и батерия към него; монофазен електрожен; ел.ъглошлайф и свредла. Част от вещите, обект на престъпленията, са върнати на собствениците им. Мъжът е с криминални регистрации и многократно осъждан. Задържан е по реда на ЗМВР за срок до 24 часа. По случаите са заведени преписки.

Варна. В хода на специализирана полицейска операция, проведена преди дни, служители на Трето РУ задържали 42-годишна жена и мъж на 40 г., известни на органите на реда. След извършени процесуално-следствени действия в жилище в областния град, обитавано от двамата, са иззети намерените електронна везна със следи от наркотични вещества, 1800 лв., 22 пакетчета, съдържащи метамфетамин, кутийка със 7 пликчета със суха марихуана. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани в прокуратурата, двамата са били задържани за срок до 24 часа.

Служители на Трето РУ задържали двама, известни на полицията  варненци,  на 33 и на 18 години, които на 10 март, след взлом на прозорец, проникнали в жилище в морския град и откраднали около 1000 лв., неустановено количество златни накити и други вещи. Извършителите са задържани в ареста  за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

След проведени оперативно-издирвателни действия служители от Трето РУ задържали за денонощие 24-годишен варненец. Криминално проявеният взломил входната врата, проникнал в магазин на централния булевард във Варна и отнел компютър, монитор, принтер, мобилен телефон, два ключа за служебни автомобили и сумата от 95 лв. По случая е образувано досъдебно производство, на задържания е повдигнато обвинение.

София област. По обяд на 11 март в с. Новачене автопатрул на РУ-Ботевград спрял за проверка скутер. След справки станало ясно, че 20-годишният водач е без СУМПС. След като взели административно отношение по ЗДвП спрямо нарушителя, униформените се прибрали на служебния паркинг на районното управление. Минути преди 14 часа при тях спрял лек автомобил, от който излязъл бащата на младежа и се насочил към единия от униформените, отправяйки заплахи и закани, а след като го доближил, му нанесъл удар с глава в лицето. Извършителят веднага е задържан за срок до 24 часа. Служителят на реда е прегледан от медицински екип и освидетелстван с оток на едното око. След приключване на действията по образуваното по случая досъдебно производство, на 12 март 48-годишният мъж е привлечен като обвиняем по чл. 144, ал.2 и по чл. 325, ал.1 от НК. С прокурорско постановление мярката му за задържане е удължена за срок до 72 часа.

Около 22.10 часа на 9 март  в РУ-Самоков постъпил сигнал от местен жител, че колата, управлявана от сина му, е била спряна за проверка пред сградата на районното управление, като за да не му връчат фишове за извършени нарушения, водачът е дал на двамата полицаи сумата от 100 лева. Незабавно била предприета проверка на получения сигнал, в хода на която бързо се установило, че 18-годишният младеж е проиграл парите в местно казино. Тъй като го е било страх да признае на баща си, е измислил версията, че ги е дал като подкуп. След изясняване на фактическата обстановка на бащата е съставен акт по чл. 28 от Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. По случая е регистрирана преписка.

Около 21.15 часа на 11 март в РУ-Костинброд постъпил сигнал за проникнал  в чуждо жилище в града мъж, който нанесъл побой на обитателя. На адреса незабавно били изпратени полицейски служители, които задържали на място извършителя – 40-годишен столичен рецидивист. Той бил изпробван за употреба на алкохол и наркотици, при което и двете проби дали положителен резултат. Пострадалият е транспортиран в болница за допълнителни прегледи. По случая е образувано досъдебно производство.

Кюстендил. В края на миналата седмица на територията на областта е съобщено за 3 увреждания по леки автомобили в с. Яхиново, като са счупени са стъклата на колите и са повредени капаци. При предприетите издирвателни действия служители от РУ Дупница установили, че пораженията са нанесени  с кирка, а извършителят е 66-годишен местен жител. Той е задържан с полицейска заповед в ареста на РУ Дупница. Образувани са досъдебни производства, уведомена е прокуратурата.

Две бързи полицейски производства са образувани в РУ Дупница за престъпления, свързани с наркотици. При проверка на ГП Е 79 на лек автомобил, управляван от 37-годишна дупничанка, служителите установили, че тя управлява след употреба на наркотично вещество. Тестът е направен с техническо средство. По време на проверката у 36-годишната пътничка са открити 30 грама амфетамин и 6 грама канабис, като видът на веществата е установен с полеви наркотест. Двете жени са задържани с полицейска заповед в ареста на РУ Дупница. Уведомена е прокуратурата.

Монтана. Двама са задържани за притежание на наркотични вещества. На 10 март, след получена информация, в РУ Монтана е доведен 26-годишен жител на с. Говежда. При личния обиск у него са намерени иззети 1,6 грама канабис и 1,4 грама амфетамин. В хода на операцията по противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, служители на РУ Монтана спрели за проверка на бул. “Христо Ботев” в Монтана лек автомобил, управляван от 71-годишен от същото село и пътник на 43 г. от  София. При последвалите процесуално-следствени действия от превозното средство били иззети 57,8 грама канабис, а от частна вила в района на областния град, обитавана от пътника – 1 140,3 грама от същата дрога, 126,8 грама амфетамин и 2 електронни везни. Двамата са задържани за срок до 24 часа в ареста на полицията, а по случая е образувано досъдебно производство по чл. 354 а от НК.

Кърджали. 49-годишен, нарушил заповед за защита от домашно насилие, е задържан в РУ-Кърджали. На 10 март, около 5 часа мъжът потърсил бившата си съпруга в жилището й, с което нарушил съдебна забрана да се приближава на по-малко от 10 метра. За предишни подобни прояви срещу него има образувани две досъдебни производства. С прокурорско постановление мъжът е бил задържан за срок до 72 часа и преведен в ОС „Изпълнение на наказанията“. Работата по случая продължава сектор „Охранителна полиция“ в управлението