29 дек 2023

Стара Загора. Снощи около 20 часа бил получен сигнал от болнично заведение за приет пациент с нанесени от побой травми. Полицейски екип е установил, че същата вечер в с. Скобелево е възникнал скандал, при който ударите били нанесени от 44-годишен мъж и непълнолетен. Двамата извършители са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.129, ал.1 от НК.

София. Столични полицаи установиха превозвани без документи домашни животни. Малко след полунощ, в района на автомагистрала „Хемус“, служители от отдел „Специализирани полицейски сили“ спрели за проверка микробус „Мерцедес“, управляван от 27- годишен. В рамките на извършения контрол униформените установили в товарния отсек на буса 10 телета, транспортирани без ушни марки и без никакви документи за осъществявания превоз. Незабавно са уведомени компетентните органи. Животните са иззети от БАБХ, а на водача е съставен акт.   Работата по изясняване на всички обстоятелства около нерегламентирания превоз продължава.

Търговище. В резултат на предприети бързи оперативно-издирвателни действия криминалисти от РУ-Търговище установиха извършители на кражба от търговски обект. Сигналът за извършеното престъпление е подаден на 26 декември – по данни на потърпевшия кражбата на наличните пари е била извършена за времето от 20 часа на 25 декември до 7 часа на следващия ден. При огледа станало ясно, че в павилиона за хранителни стоки в централната част на областния град е било проникнато през неукрепена предна част. В рамките на незабавните процесуално-следствени действия са установени извършителите – две момчета – непълнолетен и малолетен. По случая е образувано досъдебно производство.

Плевен. Участник в измамна схема е задържан в резултат на упорито разследване, предприето от криминалисти на областната дирекция. Оперативните действия стартирали, след като на 4 септември т.г. помощ в полицията потърсила възрастна жена от гр. Белене. Пред униформените тя разказала как е станала жертва на измама, след като същия ден непознат, представил се за  полицай, й съобщил по телефона новината, че синът й е задържан за извършено от него тежко престъпление. Използвайки ужаса на възрастната жена, непознатият веднага й подхвърлил офертата, че срещу осигурени от нея 6000 лв. може да съдейства за освобождаването на родственика й. След паническо събиране на сумата, тя я предала на неизвестен мъж пред входа на жилището си. Четири дена по-късно в капана на почти идентична схема щяла да попадне и друга възрастна жена от града.  Спасила я случайността, защото докато предавала сумата на уговореното за целта място – центъра на с. Деков, три местни жителки се развикали и мъжът побързал да хвърли плика и да изчезне с автомобила, с който се придвижвал. В хода на предприетото разследване по образуваното досъдебно производство криминалистите влезли в дирите на извършителя и вчера 61-годишният мъж от с. Ореш е установен и задържан в полицейския арест. Работата по документирането на случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

Вчера около 14 часа в района на гр. Кнежа екип на пътна полиция спрял за проверка лек автомобил, шофиран от 21-годишен жител на с. Галово. В превозното средство пътували и трима негови познати от същото село – на 23, 18 и 16 години. При извършения контрол униформените иззели от тях 30 пликчета със зелена тревиста маса и 5 пакетчета с кристалообразно вещество, по техни данни – марихуана, дизайнерски чай и метамфетамин. Предстои назначаване на физико-химична експертиза на иззетото. Срещу двама от задържаните са образувани бързи производства, уведомен е дежурен прокурор и работата по случая продължава.

Благоевград. 24 – годишен е задържан за притежание на наркотични вещества. Той бил проверен тази сутрин, около 1.30 часа в Сандански. При предприетия обиск у него полицейските служители открили около 2,84 грама тревиста маса, реагираща положително на канабис. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

28 дек 2023

Бургас.  Служител от група “Криминална полиция” в Районно управление – Руен задържал и предал на колегите си от РУ-Поморие 22-годишен криминално проявен мъж от Мездра. Около 8.20 часа вчера съпругата на полицая станала свидетел на счупването на прозорец на църковен храм “Света Параскева” в поморийския квартал “Каменар. Въпреки, че не бил на работа, той реагирал светкавично и на място – в светата обител, заловил злосторника, опитал да извърши кражба оттам. По случая е образувано бързо производство.

Варна. 51-годишен мъж от Провадия е установен и задържан за кражба на строителни материали. Служителите на реда реагирали светкавично на сигнал, получен на 24 декември към в 2.10 часа. В хода на предприетите  полицейски действия, извършителят е установен на място, докато товарел отнетите елементи в товарен автомобил.  По случая е образувано досъдебно производство. Работата по документирането на случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

София. 46-годишен е задържан в ареста на Четвърто РУ за кражба. Работата за установяване на извършителя на престъплението започнала след подаден сигнал от  управител на магазин за дрехи, който съобщил, че от обекта липсва стока. В резултата на предприетите оперативно-издирвателни действия от служители на районното управление, съвместно с техни колеги от сектор „Улична престъпност“ при СДВР, авторът на посегателството бил идентифициран и задържан. След доклад на събраните материали по образуваното досъдебно производство в Софийска района прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Кърджали. 55-годишен жител на село Орех е задържан след нанесена телесна повреда на свой роднина. Установено е, че на 25 декември около 21.30 часа между мъжа и негов близък е възникнал скандал, при който той ударил опонента си с тухла по главата. На пострадалия била оказана медицинска помощ в Спешното приемно отделение в Кърджали и след преглед му било назначено домашно лечение. По случая е започната проверка в РУ-Крумовград, която се извършва от група „Охранителна полиция“.

Полицаи от РУ-Кирково разкриха кражба на пари, лични документи и банкови карти в село Дюлица. След подаден сигнал за липсващо портмоне от лек автомобил и започната проверка по случая била установена 21-годишна жена от селото като съпричастна към извършеното деяние. Откраднатите вещи са намери и иззети. Работата по случая продължава група „Криминална полиция“ в управлението.

За хулигански действия 21-годишен е задържан в РУ-Кърджали след скандал със свой роднина. Инцидентът станал снощи около 21 часа на паркинг в Кърджали. Според данните до момента, след възникнал конфликт той нанесъл удари на свой близък. На извършителя е съставен акт по Указа за дребното хулиганство. Материалите по случая ще бъдат внесени в съда за налагане на административно наказание.

София област. Извършител на домова кражба е задържан след светкавична реакция на пирдопските криминалисти. Около 3 часа на 22 декември жител на с. Антон сигнализирал в полицията, че съседката му вика за помощ. Към адреса веднага бил насочен екип на РУ-Пирдоп. Пред униформените стопанката обяснила, че се е събудила от шум в къщата и засякла непознат мъж да отваря и рови в шкафовете. Когато я забелязал, „неканеният гост“ я блъснал и избягал. По нейни данни от дома й липсвала неопределена сума пари. След оглед на местопроизшествието криминалистите предприели незабавни оперативно-издирвателни действия, в хода на които бързо разкрили и задържали извършителя. 24-годишният криминално проявен мъж от същото село направил пълни самопризнания и предал доброволно отнетите пари. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл. 194, ал.1 от НК.

Пловдив. Около 20.10 ч. в понеделник в РУ-Стамболийски е постъпила информация за приет в болница непълнолетен жител на село Йоаким Груево, с лицево челюстна травма. Пред униформените пострадалият посочил, че час и половина по-рано, на паркинг в близост до игрална зала в населеното място, бил нападнат и бит от 19-годишен младеж. В рамките на предприетото разследване извършителят на престъплението е установен и задържан за срок до 24 часа в Четвърто РУ. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 129, ал. 2 вр. с ал. 1 от НК. Работата за изясняване на причините за случилото се продължава разследващ полицай от районното управление.

Монтана. 21-годишен жител на кв. „Кошарник“ е задържан за притежание на наркотични вещества. Арестът е извършен на 25 декември, след получена информация и предприети от служители на РУ и ОДМВР оперативно-издирвателни действия. Той бил доведен в сградата на районното управление, където доброволно предал полиетиленов плик с 2 грама суха зелена листна маса канабис и 10 полиетиленови пликчета с общо 7,9 грама суха зелена листна маса – по негови данни  “чай за пушене”. С полицейска заповед на мъжа е наложено задържане за срок до 24 часа по ЗМВР. По случая е образувана преписка по чл. 354 а, ал. 3 от НК.

Разград. За употреба и притежание на дрога е арестуван и 38-годишен мъж от село Вазово. Около 21.40 часа вчера в село Голям Поровец униформени спрели управлявания от него автомобил „Мерцедес 220“. При предприетата проверка на шофьора с дръг тест станало ясно, че той се е качил зад волана под въздействието на кокаин и метамфетамин. Мъжът е отказал кръв за анализ. Последвало претърсване и в превозното средство, където униформените попаднали на 6 найлонови пликчета, съдържащи еднотипно кристалообразно вещество, дало характерната реакция на амфетамин при извършения полеви тест. Водачът е задържан в РУ-Исперих. По случая е образувано досъдебно производство по чл.343 Б, ал.3 и чл.354 А, ал.3 от НК.

22 дек 2023

Ловеч. В резултат на проведени активни оперативни действия е задържан извършител на тежко криминално престъпление. Разследването стартирало незабавно, след получен снощи към 20 часа сигнал за открито тяло на възрастен мъж , жител на с.Дерманци. При извършения на място оглед от дежурна оперативна група от РУ- Луковит и криминалисти от областната дирекция, в присъствието на съдебен лекар, била установена порезна рана в областта на гърдите на жертвата. За случая веднага е уведомен дежурен прокурор от Окръжна прокуратура-Ловеч и в рамките на оперативно-издирвателните действия е задържан 30-годишен родственик на починалия. Той е привлечено в качеството на обвиняем и е задържан за срок до 72 часа.  В РУ- Луковит е образувано досъдебно производство и работата продължава под ръководството на прокуратурата.


София.
 Служители на Второ РУ задържаха 35-годишен мъж за извършена кражба. Разследването започнало след постъпил сигнал от управител на фирма – на 12 декември от промишлената сграда на фирмата е била извършена кражба на акумулатор и оборудване за рязане на метали. По случая било образувано досъдебно производство по чл. 194 от НК. В резултат на проведените оперативни действия полицаите установили и задържали мъж на 35 години. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура на извършителя е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

В ареста на столичното Четвърто РУ е задържан мъж, нанесъл побой на  партньорката си. За случая жената подала сигнала в полицията на 12 декември. Пострадалата е посетила медицинско заведение, където са установени множество охлузвания по тялото. След предприетите  издирвателни  действия, служители на Четвърто РУ задържали 34-годишния мъж. Материалите са докладвани в Софийска районна прокуратура. Той е привлечен като обвиняем по чл. 131 от НК., задържан е за срок до 72 часа.

Рецидивист, осуетил полицейска проверка, е задържан в полицейски арест. На 20 декември служители на Осмо РУ подали светлинен и звуков сигнал към лек автомобил. Шофьорът не се подчинил, увеличил скоростта и малко по-късно самокатастрофирал. Непосредствено след произшествието от превозното средство изскочили двама мъже. Единият от тях – на 40 години, криминално проявен и осъждан, бил задържан, но другият успял да избяга и издирването му продължава. При последвалите претърсвания в автомобила били намерени и иззети устройство с антени тип „тапа“, радиостанции, сигнални лампи и множество инструменти. След извършена справка станало ясно, че регистрационните табели на автомобила са неистински и са идентични с регистрацията на друг автомобил, обявен за издирване. Задържаният е привлечен като обвиняем по чл. 270 и чл. 345, а наложената му мярка за „задържане под стража“ е за срок до 72 часа.

Хасково. При четири проверки полицейски служители от Свиленград иззеха безакцизни цигари и стоки на защитени марки. Вчера около 11 часа на митнически пункт „Капитан Андреево“ бил проверен влизащ в страната влекач, шофиран от 54-годишен турски водач. В кабината били намерени недекларирани 2600 къса цигари без платен акциз. Папиросите са иззети с разписка. Около 17.30 часа, отново при влизане в страната, униформените извършили проверка на автобус, управляван от 73-годишен турски водач. В багажника на превозното средство те открили 462 парфюма с лого и надпис на запазени търговски марки без разрешение на правопритежателя и 6 000 къса безакцизни цигари. Няколко часа по-късно гранични полицаи и митничари проверили два леки автомобила – „Сеат“, шофиран от 19-годишен харманлиец, и „Крайслер“, управляван от 21-годишен жител на село Остър камък. В двете коли били открити общо 1400 кг миди и 1500 кг прах за пране. Мидите са иззети от служители на БАБХ с протоколи.

Бургас. Украинска гражданка, със статут на беженец в страната, е задържана в РУ-Несебър за извършена кражба. Незабавните действия стартирали след подаден към 13 часа вчера сигнал от жена, която установила липсата на портфейла си докато пазарувала в хипермаркет. По думите й в него имало близо 3 500 евро и 100 щатски долара. Извършителката – 67-годишна украинка, настанена в Свети влас, е идентифицирана след предприет обстоен преглед на охранителните камери на търговския обект. Тя е задържана в ареста на РУ Несебър, където с протокол за доброволно предаване е върнала част от отнетата сума. Работата по случая продължава.

Преди два дни на ул. «Черно море» в бургаския квартал «Сарафово» служители от Пето Районно управление – Бургас спрели за проверка 18-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия. У него те открили близо 50 г от т.нар. «друсан чай», той е задържан за срок до 24 часа. Работата по цялостно документиране на престъпната му дейност продължава.

Стара Загора. Полицаите от Участък Павел баня разкриха кражба на 2 000 евро, моторна резачка и телефон от къща в село Александрово. Сигналът за престъпното деяние бил получен на 16 декември и веднага било образувано досъдебно производство по чл.195 от НК. В резултат на проведените оперативни и издирвателни действия полицейските служители влезли в дирите на извършителя – мъж на 18 години, известен на органите на реда и с други криминални прояви. При последвалата работа със задържания, който остава в ареста за 24 часа, било изяснено, че той има отношение и към други кражби, извършени през месец декември.

Перник. За по-малко от 48 часа е установен извършител на кражбата от брезнишки православен храм. Той е арестуван на територията на област Бургас. След подадения сигнал на 19 декември за разбита входна врата на божията обител и откраднати близо 5 хиляди лева от кутията за дарения, пернишки и брезнишки криминалисти предприели неотложни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия. В резултат на упоритото разследване криминалистите установили извършителя – 25-годишен рецидивист. Той е задържан на територията на ОДМВР – Бургас, в биографията си е натрупал множество извършени престъпления –  кражби, унищожаване и повреждане на имущество, зад гърба си има и три осъдителни присъди. Задържан е за до 24 часа в РУ – Брезник. Действията по разследването продължават под ръководството на прокуратурата.

София област. Поредна успешна реализация срещу наркоразпространението на територията на община Костинброд. След анализ на придобита оперативна информация, вчера криминалисти от РУ-Костинброд пристъпили към проверка на частен адрес в село Градец. На място те установили, че криминално проявеният обитател отглежда и държи наркотични вещества от рода на канабиса. Иззети са около 100 грама съцветия от суха тревиста маса, полиестерна палатка и две рефлекторни лампи. 51-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа и по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354А, ал.3 от НК.