19 окт 2023

София. 25-годишен е задържан за извършен грабеж. На 6 октомври, столичанка подала сигнал, че ден по-рано, в превозно средство от ръцете на непълнолетния й син бил откраднат мобилен телефон. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия служители на Трето РУ установили и задържали извършителя – 25-годишен, с криминалистически регистрации в полицията. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 198 от НК. Материалите са докладвани в Софийската районна прокуратура,  на задържания е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

13- годишен, „натрупал“ за крехката си възраст три кражби на леки автомобили, попадна в ареста на Девето РУ.  На 9 октомври столичанин потърсил помощ в полицията, след като установил липсата на колата си, паркирана в района на ж.к. „Люлин“. При предприетите оперативно –издирвателни действия криминалистите влезли в дирите на малолетния извършител. Справка в полицейските регистри показала, че 13-годишният е съпричастен и към още две противозаконни отнемания на леки автомобили, които той привеждал в движение с помощта на отвертка. Събраните по случая материали са докладвани в прокуратурата с мнение за налагане на възпитателни мерки.

Бургас. Трима са задържани за притежание за наркотични вещества. Вчера  към 15.40 часа на кръстовището на улиците „Осогово“ и „Резвая“ служители на Първо РУ спрели за проверка 26-годишен криминално проявен местен жител, от когото иззели бяло кристалообразно вещество – метамфетамин, с тегло около 40 грама. Три часа по-късно, в района на ж.к. „Славейков“ служители Второ РУ засекли 16-годишен негов съгражданин. От него и от обитавания от тийнейджъра апартамент те иззели осем розови на цвят хапчета, които при направения полеви наркотест реагирали на „екстази“. При извършено претърсване в имот на  42 годишен в ж.к. „Меден Рудник“ служители на Четвърто РУ иззели суха зелена растителна маса – канабис, с общо тегло около килограм. Работата по документирането на случаите продължава.

Варна. 43-годишен от с. Орляк, направил опит да подкупи полицай от РУ-Аксаково, е задържан в полицейския арест. Снощи, в района на летището, униформените спрели за проверка лек автомобил и при последвалата проверка на водача с дрегер, алкотестът показал над допустимите промили алкохол в кръвта. За да не му бъде съставен акт, мъжът се опитал да постави сумата от 130 лева в ръцете на единия от полицаите. На място е извършен оглед от дежурно – оперативна група. Срещу задържания е образувано бързо производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

Търговище. 46 – годишен рецидивист е задържан за причиняване на телесна повреда по хулигански подбудиСпоред данните до момента снощиоколо 19.30 часа при възникнал скандал в смесен магазин в с. Орач, 46-годишен нанесъл нападнал и ударил в лицето свой съселянин. Пострадалият, с фрактура на носа и хематоми по главата, е транспортиран в болнично заведение и след преглед е насочен за домашно лечение. Срещу задържания – с криминалистически регистрации и осъждан, е образувано бързо производство за  престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12 от НК.

Пловдив. Непълнолетен автор на две поредни посегателства от търговски обекти в централната градска част на Пловдив е установен и задържан от служители на Второ РУ. Заподозреният тийнейджър е познайник на полицията. Според събраните до момента данни в понеделник той задигнал няколко електронни цигари за над 100 лева от магазин на ул. „Младежка“. Десет дни по-рано пък откраднал парфюм за близо 130 лева от дрогерия на главната пешеходна улица. Материалите от извършените проверки по случаите са докладвани в районната прокуратура.

18 окт 2023

Видин. 31-годишен турски гражданин – водач на товарен автомобил, направил опит да подкупи полицай, е задържан късно снощи в ареста на РУ-Видин. Към 21.55 часа на бул. „Панония“ в областния град, при проверка на влекач „Рено“ с прикачено полуремарке във връзка с нарушение на Закона за движението по пътищата, шофьорът предложил 10 евро на униформен служител, за да осуети последваща административна санкция. По случая е образувано бързо производство по чл.304а от Наказателния кодекс. 

Вчера служители от районното управление и четири екипа на жандармерията извършили превантивна и контролна дейност на териториите на общините Кула, Грамада, Бойница и Макреш. Общо 16.5 кубика дърва без контролна горска марка и без документи, доказващи законния им произход, установили униформените при проверки на пет адреса в гр. Грамада и в селата Старопатица и Големаново. На стопаните са съставени актове по Закона за горите, дървата били иззети, а по случаите са образувани пет преписки по чл.235 от Наказателния кодекс. В хода на операцията служителите на реда проверили  87 моторни превозни средства, 120 лица, шест търговски обекта и питейно заведение. За констатирани нарушения по Закона за движението по пътищата съставили два акта и 20 фиша.

Благоевград. Незаконна дървесина е открита и от полицейски служители от ОДМВР-Благоевград. Вчера в с. Юруково община Якоруда те спрели за проверка товарен „Форд Транзит“, управляван от 64-годишен мъж от с. Бунцево.  Полицаите от  РУ-Разлог установили, че в автомобила се превозват около 2,24 куб. м. иглолистна дървесина, без контролна горска марка и превозен билет. По-късно, в района на петричкото с. Чуричени органите на реда проверили „Зил“, управляван от 29-годишен водач от Петрич и открили в камиона 14,40 куб. м. иглолистна дървесина, отново без контролна горска марка и превозен билет. Работата по случаите продължават служители на РДГ-Благоевград.

Кюстендил. 36-годишен мъж от с. Лозно е задържан вчера от кюстендилски криминалисти за притежание на наркотично вещество. В рамките на проведена специализирана операция за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици, от него са иззети сгъвка амфетамин, ел.везна, пластики със следи от бяло прахообразно вещество – амфетамин. Пластиките и везната били съхранявани в метален шкаф, ползван от него в предприятието, където работи. По случая е образувано досъдебно производство, случаят е докладван на дежурен прокурор.

Досъдебно производство е образувано вчера в РУ Дупница за престъпление против данъчната система. При предприети полицейски действия в дома на 54-годишен дупничанин са открити и иззети 47 л алкохол без български акцизен бандерол и съоръжение за производство на алкохол. Случаят е докладван на дежурен прокурор.

Бургас. 51-годишен рецидивист е задържан за грабеж. Служители от отдел «Криминална полиция» при ОДМВР и Второ РУ в областния град стигнали до него в процеса на работа по сигнал от местна жителка, която съобщила за грабеж на златен синджир, осъществен на 16 октомври в ж.к. «Братя Миладинови». Задържаният извършителят е криминално проявен и осъждан мъж от Сливен, който направил пълни самопризнания и върнал ограбения златен накит. Работата по случая продължава.

17 окт 2023
София. Столични криминалисти разкриха и задържаха извършител на грабеж. Сигналът в Седмо РУ бил подаден на 2 октомври, когато млад мъж съобщил в полицията за случай отпреди няколко дни в ж.к. „Студентски град“. По думите му тогава той бил нападнат от непознат, който издърпал от ръцете му мобилен телефон и избягал. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия бил установен и задържан извършителят – 23-годишен от плевенското село Лазарова. След доклад на събраните по случая материали в Софийската районна прокуратура, мъжът е привлечен като обвиняем по образуваното досъдебно производство. Наложена му е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа

Видин. 17 конопени стръка, високи от 120 до 220 см, и около 6 кг зелена, полусуха листна маса са иззели служители на РУ – Видин в хода на спецоперация за противодействие на наркопрестъпленията. Насажденията били установени в местността Рациария, в землището на с. Арчар, и при полевия наркотест проба от тревната маса реагирала на канабис. На мястото разследващите открили и иззели поливна система, ползвана за напояване на растенията – полипропиленови тръби, електронен таймер и помпа за изпомпване на вода от намиращ се наблизо естествен водоизточник. Работата по случая продължава в рамките на образувано досъдебно производство по чл. 354в, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Бургас. Жител на Бургас е задържан за срок до 24 часа, след като в дома му е открито наркотично вещество. Към 8.30 часа вчера служители от Четвърто РУ в областния град, съвместно с колеги от сектор „Специализирани полицейски сили“ към ОДМВР, задържали 28-годишния криминално проявен и осъждан бургазлия. От дома му в кв. „Горно Езерово“ са иззети 10 г суха тревна маса – т.нар. ,,друсан чай“, и към 2 г канабис. Работата по случая продължава.

Благоевград. Във Второ РУ в областния град вчера постъпил сигнал за кражба на храни и цигари, извършена през нощта срещу 16 октомври от магазин в с. Черниче. Според информацията, освен отнетите хранителни продукти и около 15 стека цигари, от обекта липсвали и към 100 лева. Работещите по случая полицейски служители предприели незабавни издирвателни действия и скоро установили като съпричастен към посегателството 21-годишен благоевградчанин, който е задържан. В хода на полицейската работа е установено, че до към 7.30 часа на 16 октомври, на територията на областния град, симитлийското с. Полето и Симитли той противозаконно е отнел и последователно изоставил четири леки автомобила. На задържания е постановена мярка „задържане за срок до 72 часа”.  Образувано е досъдебно производство.

Пазарджик. Криминалисти и полицейски инспектори от РУ – Пазарджик установиха и задържаха мъж, извършил няколко кражби и вандалска проява. В неделя в полицията постъпили няколко сигнала от територията на пазарджишкото с. Главиница – от местна игрална зала били откраднати смартфон и лични вещи на пазарджиклийка, а от незаключен микробус, паркиран на улица в селото, бил отнет CD плеър. Междувременно било съобщено и за нанесени щети по друг микробус в населеното място, който бил открит с разбити стъкло, огледало и стопове. С изясняването на случаите се заели служители от сектор „Криминална полиция“ в РУ – Пазарджик и колегите им полицейски и младши полицейски инспектори, обслужващи района. Така скоро те влезли в дирите на 35-годишен от село Главиница, криминално проявен, осъждан, стар познайник на органите на реда. Задържан е за срок до 24 часа, а спрямо него са образувани три бързи производства.

Пловдив. Около 22.30 часа снощи дежурен патрул на първомайската полиция бил насочен към сигнал за битов скандал в село Виница. На адреса униформените установили, че при разрасналата се свада баща и син нанесли побой над техен родственик. Пострадалият мъж е откаран в пловдивска болница за оказване на спешна медицинска помощ. Нападателите са задържани за срок до 24 часа. Започнато е досъдебно производство за причинена телесна повреда по хулигански подбуди.

Часове по-рано същия ден подобни бързи действия предприели и служители от РУ – Стамболийски. Реакцията им се наложила след съобщение за сбиване между двама мъже пред фирмена база в село Цалапица. Инициаторът е отведен за едно денонощие в полицейския арест. Потърпевшият е отказал да бъде настанен в болнично заведение. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 129, ал. 2 от НК.

16 окт 2023

София. Служители от Първо РУ разкриха измамна схема. Разследването започнало в  началото на октомври след постъпила информация за мъж, който се представял за служител на международно дружество, извършващо процедура по подготовка на документация и уреждане на работа в чужбина при изключително добри условия. По този начин той е успял да придобие различни суми, внесени от жертвите, които разбирали за измамата едва когато впоследствие не получавали никакъв документ за работа в чужбина. В хода на извършените оперативни действия мъжът – с множество полицейски регистрации и в момента изтърпяващ условна присъда за подобен вид престъпление, е установен и задържан.  Извършени са претърсвания на различни адреси, откъдето са иззети предмети и документи, свързани с престъпната дейност на задържания. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от НК, работата по което продължава, а след доклад на материалите в Софийската районна прокуратура, мъжът е задържан за срок до 72 часа с прокурорско постановление.

 Кюстендил. Снощи, малко след 20 часа, е постъпил сигнал за саморазправа между група мъже с бухалки, възпроизведени са и изстрели.  В резултат на предприетите незабавни полицейски действия било предотвратено разрастването на скандала, в който 28-годишен, баща му и негов приятел, нападнали трима младежи. Няма пострадали от възникналата разпра, която според първоначални данни е заради изясняване на лични отношения.  Тримата  са задържани с  полицейска мярка за срок до 24 часа, открит е и газовия пистолет, с който е възпроизведен изстрел. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

Благоевград. В резултат на проведени оперативно – издирвателни действия от полицейски служители на Първо РУ е задържан 21-годишен от Благоевград. В хода на разследването е установено, че на 10 октомври около 9.30 часа в проход на жилищна кооперация в града мъжът е нанесъл удари с метален прът на жена от с. Дъбрава. Пострадалата – с множество наранявания и комоцио, била транспортирана и настанена за лечение в болнично заведение в София. С прокурорско постановление 21-годишният е привлечен като обвиняем и му е наложена 72-часова мярка за задържане. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

На 15 октомври около 4 часа в игрална зала в Разлог е възникнала физическа саморазправа между група мъже на възраст между 22 и 52 години от Разлог. При инцидента са пострадали трима. Шестима участници в инцидента са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство и е уведомена прокуратурата.

Плевен. 38-годишен е задържан в следствения арест в Плевен. На 12 октомври малко след 19 часа постъпил сигнал от управителка на магазин, че непознат е извършил кражба на мобилен телефон на стойност 3949 лева. При опит да бъде спрян, мъжът я изблъскал и напуснал търговския обект. В резултат на предприетите незабавни  полицейски действия извършителят е открит.. При последвалите процесуално – следствени действия на 13 октомври откраднатият апарат е установен в заложна къща в Плевен, предаден е с протокол за доброволно предаване и е върнат на собственика. Извършителят е привлечен като на обвиняем по чл.198, ал.3 от НК  и с прокурорско постановление е задържан за срок до 72 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на прокуратурата.

Шумен. След сигнал за бракониерство и преследване в землището на село Черна, са установени двама мъже. Малко след 22 часа  на 14 октомври бил получен сигнал, че в района е забелязан лек автомобил „Гранд Чероки“ с бургаска регистрация. Предприети са незабавни действия, в хода на които автомобилът бил локализиран и спрян за проверка. Установени са двама мъже – на 40 и 41 години. В непосредствена близост е намерена убита сърна, а в превозното средство – четири ловни пушки, два мобилни телефона и нож. Двамата са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 237 ал. 1 от НК.

Перник. Трима – на 21,22 и 23 години, са задържани за грабеж над перничанинНа 14 октомври около 2 часа потърпевш подал сигнал за грабеж в центъра на областния град. По негови данни трима непознати със сила издърпали чантата му и отнели сумата от малко над 10 хиляди лева, лични документи, банкови карти, мобилен телефон и ключове. В резултат на предприетите незабавни действия от служители от Първо РУ, още същата нощ били установени и задържани двама от извършителите, а на другия ден белезниците щракнали около ръцете и на третия. Проведени са процесуално-следствени действия. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под надзора на прокуратурата.

Пловдив. Вчера около 2.20 часа в РУ-Стамболийски постъпила информация за приет в болница жител на село Цалапица, ударен по главата с бухалка. Пред униформените пострадалият посочил, че близо час по-рано, в парк в населеното място бил нападнат в гръб от младеж, който веднага след това потеглил с автомобил в неизвестна посока. След оказаната медицинска помощ мъжът е освободен за домашно лечение. В резултат на проведени оперативно-издирвателни действия бил задържан 23-годишният криминално проявен и осъждан извършител. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 129, ал. 1 от НК. Работата за изясняване на причините за случилото се продължават.

На сигнал за нарушение на обществения ред в зоната на пловдивски мол се отзовали в петък вечер полицаи от Второ РУ. Минути преди 21 часа се наложила намесата им, след като било съобщено, че мъж и няколко момчета се спречкали при преминаване през въртяща се врата на входа на търговския обект на бул. „Руски“. Според предварителната информация, по време на конфликта 35-годишен посетител нанесъл побой над непълнолетен тийнейджър, на когото е оказана медицинска помощ на място. С полицейска заповед мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Бързо производство е образувано срещу извършител на домова кражба в село Старосел. В неделя по обяд помощ в полицията потърсил местен жител, който установил, че през нощта от къщата му е открадната определена парична сума. За разследване на случая незабавно е създадена организация в РУ-Хисаря, а работата по „горещи следи“ скоро дала положителен резултат и в полицейския арест е отведен 22-годишният извършител. Младежът е криминално проявен и осъждан, а при претърсване на адреса му са открити и иззети част от отнетите пари.