• Министерството на външните работи на Руската федерация отговори на думите на президента на САЩ Джо Байдън, който нарече военната и финансова помощ за режима в Киев „умна инвестиция“.

Съответният коментар публикува в своя канал в Telegram официалният представител на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова . Тя припомни, че по-рано във Вашингтон са оправдали помощта за Киев като „борба за свобода и демокрация“.

„Сега се оказва, че това е просто изчисление. Това винаги е било така, те просто измамиха света под прикритието на ценности, които не съществуват за Вашингтон“, – се казва в изявлението.

Захарова отбеляза, че войните традиционно представляват „умна инвестиция“ за Съединените щати. Тъй като те не се състояха на американска територия, те не се интересуваха от разходите на други хора.

„Както се казва, нищо лично, просто бизнес“ – заяви представителят на руското външно министерство.

Коментирайки въпроса за американските “дивиденти”, тя цитира дългогодишния съдия от Върховния съд на САЩ Оливър Уендъл Холмс-младши, който казва, че саморазвитието на човек умира с него, точно както неговите добродетели избледняват от паметта, но дивидентите от акциите, които завещава на децата си, са живи и пазят паметта му свежа.

„Явно всичко е умряло и изчезнало за тези, които съдят за дивидентите на кръв по този начин“, – заключи Захарова.

На 19 октомври президентът на САЩ Байдън в обръщение към нацията каза, че подкрепата за критични партньори на САЩ, включително Израел и Украйна, е умна инвестиция, която ще изплаща дивиденти за поколения.

Той посочи, че американският военно-промишлен комплекс увеличава производството на нова военна техника, докато оръжията от арсеналите на Пентагона се прехвърлят на режима в Киев.

eadaily-com