Българският народ има право да отстоява своя суверенитет, заявиха в декларация от „Възраждане“

0
55



На 4 юли 1776 г. бе приета Декларация за независимост на САЩ , от тогава до сега всички прогресивни сили по света я използват като свое легитимно право за отстояване своя суверенитет и свобода, се посочва в декларация от името на ПГ на „Възраждане“, прочетена в Народното събрание от Ивелин Първанов.

Независимият български народ има същото право –  да се произнася за своето бъдеще и настояще и сам да определя как да се развива, отбеляза той. Досега това беше погазвано от редица правителства по въпроси, свързани с развитието на нацията  – встъпване във военни блокове, финансови и валутни зони, смятат от „Възраждане“. Това „брутално поведение“, което ни лишава от произнасяне на референдум, даде стимул на всякакви чуждестранни и всякакви антибългарски елементи да се произнасят в ущърб на правата на българите, подчерта Първанов.  По думите му „арогантното поведение“ е поставило българската нация в „унизително и подчинено“ положение. 

Първанов разкритикува Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, която преди седмица “си е позволила”, по думите на депутата,  да говори от името на всички народи в Европа, да заклеймява законни и признати организации и партии, да напада парламентарно представената българска партия „Възраждане“. Това е възмутително и в нарушение на всички международни норми, заявяват от политическата сила.

БТА припомня, че на конгреса на Европейската народна партия в Букурещ  Урсула фон дер Лайен заяви, че обединена Европа е изправена пред предизвикателства, както никога заради крайнолеви или крайнодесни демагози и националисти, сред които посочи и “Възраждане”, които разпространяват омраза и се опитват да отслабят Европа. 

 

/ВД/



Източник БТА