България направи решителна стъпка към модерна и европейска социална система, заяви Иванка Шалапатова в отчет за деветте си месеца като министър

0
74



Министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова отчете работата на кабинета си от началото на мандата му преди девет месеца. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). По отношение на редица политики България направи решителна стъпка към една модерна, европейска социална система и ясно разбиране за новите реалности на пазара на труда както в страната, така и извън нея, заяви министърът в оставка. 

За първи път България има план за ранно детско развитие, посочи Шалапатова и допълни, че за първи път има и Стратегия за развитие на човешките ресурси в социалната сфера. „Повишаваме заплатите на социалните работници, нещо, което беше забавено дълго време“, коментира социалният министър в оставка и каза още, че увеличението на минималната работна заплата и пенсиите изпреварва инфлацията.

Родителите на деца с увреждания получиха за първи път от шест години повишение на помощта за отглеждането им. Общо 3000 хора с увреждания ще получат високотехнологични медицински изделия – нещо, също неправено досега, отчете Иванка Шалапатова. Тя припомни, че са създадени нови механизми за подпомагане на пострадали от бедствия, които вече работят бързо и ефективно.

На пазара на труда през миналата година улеснихме привличането на 25 000 чуждестранни работници спрямо 10 000 в предходната година. Работим по облекчаване на административната и процедурна тежест за работодателите при наемане на висококвалифицирана работна ръка от чужбина, заяви министърът в оставка и добави, че на пазара на труда са активирани над 45 000 неактивни хора, които иначе нито учат, нито работят. Шалапатова припомни още за стартирането на програмата за обучения по дигитални компетенции, която трябва да обхване половин милион души за две години.

Готови сме с план за предизвикателствата на зеления преход в Маришкия басейн. Разгръщаме хоризонта за социалната икономика, заяви социалният министър в оставка, цитирана от пресцентъра на министерството. 

По думите ѝ в международен план България е застанала на картата на правенето на социална и трудова политика на Европейския съюз, а никога досега трудовите ни аташета не са били толкова активни. „Не сме имали повече информационни дни и кариерни форуми в чужбина, за да привлечем българската диаспора обратно в България“, коментира още Шалапатова. 

Нищо от това нямаше да бъде възможно, ако не работехме в пълен синхрон не само с администрацията си, но и с останалите министерства, обърна внимание тя и акцентира, че за най-голямото си постижение счита поставянето в центъра на усилията си човека, пазара и икономиката ни такива, каквито са тук и сега.

Отчетът на министъра в оставка Иванка Шалапатова е под формата на видео, публикувано на официалната страница на социалното министерство във Фейсбук.

Продължаване на политиката за повишаване доходите и подобряване на социалната подкрепа са приоритети на Министерството на труда и социалната политика, заяви Иванка Шалапатова по време на отчета за свършеното от правителството за деветте месеца, който беше представен в Министерския съвет на 8 март.Тя посочи, че тези два приоритета са стратегически и ще бъдат „пътеводна светлина” за министерството в месеците до края на годината.



Източник БТА