България е готова да окаже помощ на 17 от пострадалите при взривовете в Румъния

0
131

© Фокус

България е готова да окаже помощ на 17 от пострадалите при взривовете в Румъния. Това заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков относно готовността на страната ни да приеме част от пострадалите при двете експлозии на бензиностанция край Букурещ, предаде репортер на “Фокус“. “Изразяваме готовност да окажем помощ 17 души. Седем от тях могат да бъдат приети в Военна медицинска академия Варна, шест в “Пирогов”, а по двама  могат да бъдат приети в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив и “Медика”-Русе”, заяви министърът.”Всички пострадали са в тежко състояние, с над 50% изгаряния. Те могат да бъдат транспортирани едва след като румънските медици ги стабилизират и преценят, че е безопасно за тяхното здраве. Нашите екипи остават в готовност. Подсигурили сме цялата логистика”, каза още Хинков.

Той каза още, че пострадалите ще бъдат докарани с хеликоптери от румънските власти на територията на България, а след това ще бъдат хоспитализирани с наш транспорт.

Той изрази подкрепа и съпричастност към пострадалите в Румъния. По данни на консулството ни в северната ни съседка няма пострадали българи.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник