Бури и наводнения отнеха живота на 11 души в Гърция, Турция и България

0
170

©

Силните дъждове, които връхлетяха и предизвикаха мащабни наводнения в части от Гърция, Турция и България, отнеха живота на най-малко 11 души, предава Associated Press.

Внезапно наводнение в къмпинг в Северозападна Турция близо до границата с България уби най-малко четирима души – като двама бяха открити мъртви в рамките на днешния ден – и отнесе бунгала. Спасителите все още издирваха двама души, обявени за изчезнали в къмпинга.

Други двама души загинаха в Истанбул, най-големият град в Турция, където бурите във вторник наводниха стотици домове и улици в няколко квартала.

Сред жертвите на стихията Истанбул е 32-годишен гражданин на Гвинея, хванат в капан в апартамента си на сутерен в бедния квартал Кючукчекмедже, съобщи турската телевизия HaberTurk TV. Втората жертва е 57-годишна жена, почнала, след като е била отнесена от прииждащата вода друг квартал, съобщи информационната агенция DHA.

Наводненията са засегнали повече от 1750 домове и предприятия в града, според пресслужбата на губернатора на Истанбул. Наводненията също погълнаха паркинг за контейнери и камиони в покрайнините на града, където мнозина потърсиха сигурност, като се покачиха на покрива на ресторант.

В Гърция рекордни валежи причиниха най-малко двама смъртни случая близо до централния град Волос, а трима души бяха обявени за изчезнали. Пожарната служба поясни, че мъж е загинал във вторник, след като върху него е паднала стена. Тялото на друга жертва – жена, бе открито по-рано днес.

Властите забраниха движението във Волос, близкия планински регион Пилион и курортния остров Скиатос, където много домакинства останаха без електричество в сряда. Движението е забранено и в други два региона на Централна Гърция близо до Волос. Очаква се бурите да продължат поне до четвъртък следобед.

В България буря предизвика наводнения по Южното Черноморие на страната. Тялото на изчезнал турист бе извадено от морето в сряда, като общият брой на загиналите към момента на писане на новината е достигнал до трима. Корабите на граничната полиция и дронове подпомагат усилията за намиране на други двама души, които все още се водят като изчезнали.

Повечето от реките в региона излязоха от коритата си и няколко моста бяха разрушени, причинявайки сериозни проблеми с трафика.

Министърът на туризма Зарица Динкова обяви, че около 4000 души са засегнати от бедствието по цялата южна част от Българското Черноморие.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник