Бургаската школа по брейк “Black Style Squad” завоюва квоти за участие на Световното първенство World Breaking Kidz

0
81



Състезателите от спортен клуб “Black Style Squad” с треньор Христо Андонов спечелиха призови места от първото състезание от календара на Българска брейк федерация за 2024-а и квоти за World Breaking Kidz, съобщават от екипа на клуба. 

Брейк състезателите се прибраха в Бургас с четири златни медала, два сребърни, един бронзов и две купи от отборното представяне, след като премериха сили с близо сто от най-добрите състезатели в страната. 

В категорията за момчета на възраст между 10 до 12 години първо и второ място завоюваха Никола Николов и Стефан Русев. При юношите и девойките между 13 и 15 години при момчетата второто и четвъртото взеха Цветан Данов и Артьом Фирулев, а при момичетата трета е Валентина Станева. Победител при момчетата между 16 и 18 години е Константин Шарапчиев, а съотборникът му Божидар Пехливанов се класира на втори.

Сред състезателите на възраст 19 до 34 години първо място спечели Никола Янакиев, а сред момичетата доминира миналогодишната световната шампионка от Бургас Пламена Георгиева. 

При отборните демонстрации групата за деца до 12 години на „Бляк стайл скуад“ се класира на първо място. Същата позиция беше отредена и в категорията за отборни битки при участници над 12 години. 

Квоти индивидуално и по двойки за Световното първенство World Breaking Kidz спечелиха Константин Шарапчиев, Никола Янакиев и Божидар Пехливанов. Те получават правото да се явят на състезанието, което ще се проведе на 24 и 25 май в словенската столица Любляна. Пламена Георгиева, известна с псевдонима си Bgirl Firebird, се класира директно за участие като шампион от миналогодишното издание.

През 2020 г. брейкинг надпреварите бяха обявени официално за олимпийски спорт и са включени в програмата на предстоящите олимпийските игри в Париж през 2024 г.. Там ще бъдат определени и първите в историята олимпийски шампиони в тази сфера. За първи път спортът беше представен като демонстративен преди пет години в рамките на младежката олимпиада в Буенос Айрес, припомнят още от “Бляк стайл скуад”. 

/ИК/



Източник БТА