БТА :: Над 200 деца и младежи от Смолян и Чепеларе отбелязаха Деня на Земята

0
59



С разнообразни дейности и инициативи, под мотото „Планетата срещу пластмасата“, РИОСВ – Смолян, и над 200 деца и младежи от Смолян и Чепеларе отбелязаха Деня на Земята – 22 април, съобщи Катерина Исаева, главен експерт в Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Смолян.  Тя посочи, че проявите са започнали на 18 април, когато експерти от инспекцията гостуваха на Професионална гимназия по селско и горско стопанство „Никола Вапцаров“ – град Чепеларе. По време на срещата възпитаници на гимназията представиха доклади по теми, свързани с климатичните промени и как се отразяват те на стопанисването на горите, залесяването и на защитеното растение родопски силивряк. 

Днес малките природолюбители от Детска градина „Родопчанче“ град Смолян участваха в детски празник с интересни игри, посветени на опазването на планетата и разделното събиране на отпадъци. „Разделени на отбори, децата трябваше да определят от кои човешки дейности се радва земята и от кои е тъжна. Направен бе и еко кът екологичен наръчник“, посочи Исаева. 

Възпитаниците на Основно училище „Стою Шишков“ град Смолян изработиха макет на Планетата от пластмасови капачки. 

Като финал на тазгодишната кампания, посветена на Деня на Земята, на 27 април събраните пластмасови капачки от сърцето пред сградата на РИСОВ, ще бъдат предадени в помощ на благотворителната кауза, която гражданите на Смолян за поредна година подпомагат. 

/ВД/



Източник БТА