БТА :: МВнР информира за ограничения на движението на полско-словашкия граничен пункт Барвинек

0
60



 Ситуационният център на Министерството на външните работи (МВнР) информира за ограничения на движението на полско-словашкия граничен пункт Барвинек-Вишни Комарник, които са свързани с планиран протест на полските фермери.  Протестът започва днес и ще продължи до 31 март до 18:00 часа. 

Очаква се фермерите да блокират преминаването на камиони, влизащи в Словакия и напускащи Полша. Полицията препоръчва използването на алтернативни маршрути. 

За превозни средства с общо тегло над 7,5 тона, алтернативните пътища са на няколкостотин километра от Барвинек, а именно в Хижни и Звардон, съобщават от МВнР. 

При нужда от съдействие българските граждани в Словакия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Братислава на следния телефонен номер: +421 2 544 15 308, +421 2 544 359. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Bratislava@mfa.bg

БТА припомня, че по-рано днес фермери от Полша, които протестират на граничния пункт Дорохуск с Украйна, съобщиха, че ще пропускат всички блокирани камиони като жест на добра воля. Те призовават за промени в ограниченията, налагани им по силата на Европейската зелена сделка, както и за повторно въвеждане на мита върху вноса на селскостопански продукти от Украйна, които бяха отменени след инвазията на Русия през 2022 г.

/ЛРМ/



Източник БТА