БТА :: Журналист от индийската информационна агенция ще отразява евроизборите в София, а журналист от БТА

0
69



Журналист от индийската информационна агенция Прес Тръст ъв Индия (ИПИ) ще отразява в София евроизборите, а журналист от БТА – парламентарния вот в Ню Делхи, Индия, за период от две седмици. Това се договориха днес генералният директор на БТА Кирил Вълчев и изпълнителният директор на Прес Тръст ъв Индия Виджай Джоши, който беше гост на Българската телеграфна агенция (БТА).

Той се срещна с генералния директор на БТА Кирил Вълчев, заместник генералния директор Евгения Друмева, с Любомир Мартинов – заместник-директор на дирекция „Международна информация”, както и с редакторите Габриела Иванова и Божидар Колев. На срещата бяха обсъдени възможностите за обмен на журналисти между двете агенции, както е предвидено в споразумението за сътрудничество, подписано между БТА и индийската информационна агенция през 2023 г. в Торонто, Канада. 

Изпълнителният директор на индийската национална новинарска агенция Прес Тръст ъв Индия Виджай Джоши е на посещение в България по покана на генералния директор на БТА Кирил Вълчев. 

Виджай Джоши е изпълнителен директор и главен редактор на индийската национална новинарска агенция Прес Тръст ъв Индия (PTI – Press Trust of India). В биографичната справка за него, публикувана на страницата на агенцията, се посочва, че преди това е работил за Асошиейтед Прес (Associated Press – AP). Работил е в пет държави за Асошиейтед Прес на различни позиции, включително последната като ръководител за Югоизточна Азия, базиран в Банкок. Той има репортажи от повече от 30 страни по света, предимно в Южна Азия, Югоизточна Азия и Близкия изток.

Виджай Джоши притежава бакалавърска степен по комуникации и журналистика от Osmania University, Хайдарабад, както и магистърска степен по морска геология. След като завършва образованието си, Джоши работи за Индиан Експрес (Indian Express) една година преди да се присъедини към PTI като заместник-редактор през 1986 г. Той напуска PTI през 1989 г., за да се присъедини към AP, където неговият петгодишен престой в Ню Делхи е белязан от множество публикации, свързани със Сингапур, Кайро, Малайзия и Тайланд. Интересите на Джоши включват пътешестване, фотография, музика, наука и индийска история.



Източник БТА