БТА :: Бойко Борисов ще представи пред актива на ГЕРБ коалиционното споразумение, което предлагат на “Продължаваме промяната

0
52



Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще представи днес пред актива на партията проекта на коалиционно споразумение за управление, което предлагат на “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ). Това съобщи Борисов пред медиите в парламента на 1 март. Представянето на проекта ще е по време на Националното съвещание на партията.

Форумът е насрочен от 12:00 ч. в НДК. По време на Националното съвещание ГЕРБ ще отговори на всички публични въпроси и условия, поставени през последните дни и часове от лидерите на ПП-ДБ, се посочва в съобщение от партийния пресцентър. 

Националното съвещание се провежда във формат: Изпълнителна комисия на ГЕРБ, народни представители на партията, областни координатори, кметове на общини и райони, избрани от ГЕРБ, общински и районни ръководители на партията, уточняват от пресцентъра на ГЕРБ.

От ГЕРБ-СДС предлагат подписване на Споразумение за съвместно управление между коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ до края на мандата на 49-ото Народно събрание.

Миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че в документа е залегнала голяма част от предложенията в меморандума, лансиран от ПП-ДБ. Обявявам го пред партията, разясняваме защо искаме коалиционно споразумение, Европа работи с коалиционни споразумения, а не със “сглобки”, обясни лидерът на ГЕРБ. След това текстът на документа ще бъде предоставен в електронен и хартиен вариант на ПП-ДБ.

Ако на 8 март не сме се разбрали, гласуваме оставката на Денков и кабинета и отиваме на избори, очерта Борисов каква според него е политическата перспектива. 

Още миналия вторник на брифинг той анонсира, че ГЕРБ подготвят проект на коалиционно споразумение с ПП-ДБ, което да е за пълен управленски мандат, като подялбата на министерските постове да бъде спрямо електоралната тежест на двете коалиции, изразена чрез представителството им в парламента. От ГЕРБ искат да се знае ясно за министерските номинации коя политическа сила каква отговорност носи.

В споразумението ще бъде записано и правото на вето, както ПП-ДБ предлагат, и нов преглед на министрите, допълни Борисов. Повече в такива “сглобки” – недоизказани, неорганизирани, няма да участваме, заяви лидерът на ГЕРБ.

Предложението на ГЕРБ радикално променя приоритетите, набелязани от нас преди девет месеца, коментира премиерът Николай Денков в сряда преди заседанието на Министерския съвет. Вместо да продължим с усилията за реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове, смята той. „Не приемаме такава подмяна на приоритетите. Нека изпълним задачите така, както са поставени, и при условията, които договорихме преди девет месеца. Едва след като извървим набелязания път за борба с корупцията и реформа в правосъдната система през следващите няколко месеца, след това сме готови да обсъдим с ГЕРБ как да продължим напред“, каза Денков.

Със същия акцент беше и реакцията на съпредседателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков. Той заяви, че ГЕРБ трябва да покажат, че промяната ще продължи, за да има шанс това управление да продължи. Искам да кажа ясно на г-н Борисов, “сглобката”, както я нарекохме, сега трябва да си довърши вторите девет месеца от работата, добави още Петков. Ако видим, че ГЕРБ реално са готови да довършат реформите, ако видим, че тези регулатори работят, че имаме съдебна система, която работи, имаме служби, които работят и са реформирани, тогава след девет месеца можем да говорим за коалиционно споразумение, обясни той. По думите му дотогава не може да се говори въобще за коалиционни споразумения, защото се съмняват, че реформите ще се случат.

Ще работим да има механизъм, в който да е споделена отговорността, да носи прозрачност, да дефинира ясно приоритетите на страната, но и да дефинира отговорностите, коментира вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

И двете страни са поставили документи, които могат да послужат за основа на преговори, трябва да се влезе в процес на преговори, коментира Николай Денков. Нямам съмнение, че това ще отнеме повече от два дни, така че се надявам този период да бъде осигурен, за да може преговорните екипи да прегледат двата документа, къде има съгласие и дали имат време да прецизират текстове, посочи премиерът. Тогава ще видим какъв ще бъде крайният резултат, добави той. 



Източник БТА