Броят на гледанията на интервюто на руския президент Владимир Путин с американския журналист Тъкър Карлсън надхвърли 150 милиона за малко под 24 часа от момента на публикуването му в социалната мрежа X.

В същото време броят на гледанията на записа в канала на Карлсън в YouTube надхвърли 8 милиона.

В момента броят на повторното публикуване на видеото в X е 270 хил. Потребителите на социалната мрежа също дадоха повече от 864 хил. харесвания и оставиха повече от 62 хил. коментара.

Интервюто на Путин с Карлсон беше публикувано на 9 февруари. Продължителността му беше повече от два часа. По време на срещата Путин разказа на журналиста как се е оформила Киевска Рус, а след това и единна руска държава със столица в Москва , а също така посочи предпоставките за развитието на украинизацията и национализма на територията на Украйна . Президентът на Руската федерация отговори и на въпроси относно НАТО, САЩ, Китай, експлозиите на „Северен поток“, освобождаването на американския журналист Евън Гершкович, който беше обвинен в шпионаж в Русия, и други теми.

Карлсън за първи път отлетя за Русия на 3 февруари. Посещението му в Москва предизвика противоречива реакция в САЩ . Членът на Камарата на представителите Марджъри Тейлър Грийн каза, че американските власти се страхуват от интервюта . В същото време американският журналист и политически коментатор Джаксън Хинкъл прогнозира, че разговорът на президента с американец ще стане най-популярният запис в историята поради страха на управляващите елити на Съединените щати.

Първият заместник-председател на комисията по международни въпроси на Държавната дума Алексей Чепа в разговор с Известия каза, че интервюто на Путин, което се проведе предишния ден, наистина може да се нарече събитие от световен мащаб . Той отбеляза, че днес възможността да се предаде вярна информация на гражданите е много важна, така че неслучайно интервюто вече е гледано от милиони хора по света.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че реакцията на САЩ на интервюто с руския президент дотолкова разобличава тяхната измама , че човек дори не може да повярва. Тя също така отбеляза, че този пример за отношението към работата на американските журналисти е „веднага втората топка, която отива в джоба“.  https://iz.ru