Китайската нова година през 2024 г. ще настъпи на 10 февруари

Кирил Зиков / AGN "Москва"

Китайската Нова година е най-важният и най-дълъг празник в Средното царство и редица други азиатски страни. В китайската култура се нарича още Лунна Нова година, Пролетен фестивал или Пролетен фестивал (Chunjie). Историята на празника е свързана с древните източни митове и датира от повече от едно хилядолетие. RBC Life разказва къде празнуват новата година според източния календар, какво подготвят за празника и как се забавляват.

Кога започва китайската нова година 2024: дата

През 2024 г. китайската Нова година ще започне на 10 февруари (събота). Този празник обикновено се празнува 15 дни, през следващата година празникът ще продължи от 10 до 24 февруари. Нова година в Китай се празнува според лунния календар, така че датата се променя всяка година.

Всяка година е покровителствана от едно от 12-те зодиакални животни с определен цвят, който съответства на един от петте елемента (земя, вода, огън, метал, дърво). Например през 2023 г. символът беше Черният воден заек, през 2022 г. – Черният или Синият воден тигър, през 2021 г. – Белият метален бик. Точната комбинация се повтаря веднъж на всеки 60 години.

През 2024 г. символът ще бъде Дървеният дракон, а основният цвят ще е зеленият. Драконът е единственото митично създание сред всички знаци на зодиака. Смята се, че носи късмет и просперитет.

История на китайската нова година

През 2024 г. според източното летоброене ще бъде 4721 година. Въпреки че Китай официално премина към григорианската система за време, която се основава на цикличното въртене на Земята около Слънцето, лунният календар не е загубил значението си за жителите на Поднебесната империя. Досега Нова година и други традиционни празници се празнуват според лунния календар и някои хора изчисляват рождените дни и възрастта, използвайки го.

Кирил Зиков / AGN "Москва"

В тази система месецът започва, когато Луната се изравни със Земята и Слънцето, а средната точка настъпва при пълнолуние. Така един месец има 29 или 30 дни, а годината има 12 или 13 месеца. За начало на годината се счита второто новолуние след зимното слънцестоене (21 декември през 2023 г.), което показва края на зимата и началото на пролетта, възобновяването на живота.

Традицията за празнуване на китайската Нова година датира от около 3,5 хиляди години. Според една от версиите празникът се появява по време на династията Шан (1600–1046 г. пр. н. е.), когато хората започват да празнуват началото на годината с жертвоприношения в чест на боговете и предците. А датата на честването е записана едва по време на империята Хан (206 г. пр. н. е. – 220 г. сл. н. е.). В същото време се разпространени празнични обичаи, които са оцелели и до днес, като изгаряне на бамбук със силен трясък.

С течение на времето се появиха и други обичаи на Пролетния празник. Жителите на Средното царство започнаха да се събират със семейства, да украсяват къщи и улици, да палят фойерверки, да организират празници, танци и светлинни шоута.

Как да празнуваме китайската нова година

В Китай

В Китай празнуването на Нова година започва с фестивала Лаба (през 2024 г. се пада на 18 януари), който не е почивен ден. На този ден някои семейства провеждат помени, хората се молят на предците и древните божества за късмет и добра реколта. Въпреки езическия характер на фестивала, той също стана широко разпространен в даоизма и будизма. Основната храна на празника е лаба каша, която съдържа седем вида зърна, червен боб и фурми.

Тогава идва ред на официалните тържества. Китайците почиват от първия до седмия ден на новата лунна година (10-17 февруари през 2024 г.). Повечето заведения, предприятия и магазини са затворени по това време, така че жителите на Средното кралство трябва да купуват храна и основни неща предварително.

„Идвам от Джининг в провинция Шандонг (Китай – RBC Life ), родният град на Конфуций. Често празнуваме Пролетния фестивал. Обикновено на 28 или 29 от последния месец на годината според лунния календар почистваме стаите и измитаме целия прах, украсяваме къщите с червени фенери и след това посещаваме роднини и приятели, носим им подаръци, разговаряме и вечерям.

Подаръкът може да бъде почти всичко, включително дрехи, плодове, млечни продукти и деликатеси от други региони и страни. Но обикновено това е храна или напитки, особено за възрастни хора. Китайците също обичат да купуват нови дрехи в червено, което символизира настъпването на новата година.

На 30-ия ден от лунния календар окачваме сдвоени надписи (черни и червени панели с желания, които са поставени от двете страни на входа. – RBC Life ) и думата „Фу“ (йероглифът за „щастие“. – RBC Life ). Семействата правят кнедли заедно за вечеря и канят роднини да празнуват Нова година. Когато се стъмни, включваме всички светлини в къщата. Някои го оставят да гори цяла нощ, надявайки се да пренесе благословии от предходната година в следващата.“

В Северна и Южна Корея

Лунната Нова година се празнува и в други азиатски страни: Индонезия, Сингапур, Тайланд, Бруней, Виетнам, Малайзия и Филипините, както и в Северна и Южна Корея.

Корейската Нова година се нарича Seollal (или Seolnal) и както на юг, така и на север се празнува официално в продължение на три до четири дни. Обичайно е корейците да се събират със семейства, да дават подаръци и да правят жертви на семейните олтари. Хората често се обличат за тържества в традиционни костюми – ханбок (в КНДР – чосонот). Новогодишното меню включва супа tteokguk с оризови сладки tteok.

В Русия

През последните десетилетия източната традиция всяка Нова година да се свързва с едно или друго зодиакално животно се утвърди в Русия. Малко преди празника по рафтовете се появяват календари и украса за коледно дърво със символа на годината. В Русия се провеждат и традиционни новогодишни тържества. Например през 2023 г. във ВДНХ в Москва в продължение на две седмици имаше театрални представления, майсторски класове по китайска калиграфия и лекции за културата и философията на Средното царство.

Китайска нова година на VDNH в Москва през 2023 г. / YouTube/nefer

Във Великобритания

Обединеното кралство има голяма китайска общност, която емигрира от Хонконг и Югоизточна Азия през 50-те години на миналия век и от Китай през 80-те години. Тържествата са придружени от същите традиционни атрибути и церемонии, както в родината на празника: червена украса, танцови паради, семейни събирания. В Лондон най-големите събития на Пролетния фестивал се провеждат на Трафалгар Скуеър, Лестър Скуеър и в Чайнатаун ​​– Chinatown.

Китайски новогодишен парад в Лондон 2023 г. / YouTube/The Sun

В САЩ

Азиатското население в Съединените щати наброява повече от 1,9 милиона души и е най-бързо растящата етническа диаспора в страната, така че Лунната Нова година се празнува масово. По случай Пролетния фестивал се украсяват китайските квартали на Сан Франциско, Чикаго и други американски градове, а в менюто на местните ресторанти се добавят традиционни новогодишни лакомства. В щата Ню Йорк от 2024 г. китайската Нова година ще се празнува в училищата: часовете в деня на празника вече са отменени.

 Празнуване на китайската Нова година в Ню Йорк през 2023 г. / YouTube/Гласът на Америка

Китайски новогодишни традиции

Фойерверки и новогодишна украса

Обичаят да се украсяват къщите с червен декор и да се пускат фойерверки произхожда от китайския мит. Според легендата в древни времена е живяло чудовище Ниан (в превод „година“). Обикновено се криеше на дъното на морето, но веднъж годишно излизаше на сушата, за да се нахрани с хора и добитък. В страх от чудовището местните жители избягаха в планините и нямаше спасение от чудовището, докато в селото не се появи сивокос, румен старец.

Мъдрецът окачи червени украшения по къщите, облече се в червени дрехи и запали бамбук (предвестник на петарди), който издаде силен пукащ звук. Чудовището се изплашило и изчезнало в морските дълбини и оттогава хората започнали да следват предписанията на стареца.

И до днес червеното остава основният цвят на китайската Нова година. Популярните декоративни елементи включват хартиени фенери, издълбани шарки (jianzhi), народни популярни щампи (nianhua) и калиграфски знаци за желания. Също така по време на празника се окачват изображения на йероглифа „Фу“, които се обръщат, така че щастието да „падне“ в къщата.

Фойерверки в пристанище Виктория, Хонконг, 2019 г. / YouTube/Глобални новини

Червени пликове

В Китай има широко разпространена традиция да се дават пари в червени пликове, наречени hongbao за Нова година. Давайки ги на децата, възрастните хора им предават късмет и благословия. А по-младото поколение дава пари на по-възрастните в знак на благодарност и пожелания за дълголетие. В някои райони на Китай семейните двойки дават hongbao на неженени приятели за успех в любовта.

Обичаят е свързан и с древни митове. Според легендата за чудовището Ниан по време на годишното нашествие на чудовището възрастните давали пари на децата, за да могат да го подкупят. И друга легенда разказва, че в навечерието на Нова година злият демон Суи се качил в леглата на децата и ги галил по главите. Докосванията му бяха злобни и родителите му трябваше да стоят будни цяла нощ. Един ден една двойка даде на детето си монета, с която да си играе преди лягане, и когато Суи протегна лапи към бебето, тя блесна в тъмното и изплаши чудовището [9] .

Новогодишни ястия и напитки

По случай празника китайците приготвят традиционни лакомства. На масата винаги има кнедли, пълнени с месо и зеленчуци, които са варени, пържени, задушени или печени. Смята се, че колкото повече кнедли изядете по време на празника, толкова повече пари можете да спечелите през Новата година.

Менюто включва и риба на пара, която символизира богатство и благополучие. Желано ястие е пилето в джинджифилово-соев сос и се сервира цяло, с главата и бутчетата, в знак на почтеност и единство.

Символи на късмет, богатство и просперитет са оризовите питки (нянгао), пролетните рулца и кръглите жълти плодове (мандарини, портокали, помело). А традиционното сладко ястие, приготвено от оризови топки, тангюан, се свързва със събирането на семейството.

Танци на лъвове и дракони

По време на Пролетния фестивал огромни фигури на лъвове и дракони дефилират по улиците. В азиатската култура лъвът означава величие, сила и смелост, а драконът означава мъдрост, късмет, щастие, енергия и промени в живота.

Лъвският танц се изпълнява от двама души: единият държи главата на животното и изобразява предните му лапи, а другият – торса и задните му крайници. Танцьорите заимстват основни движения от традиционните източни бойни изкуства.

Драконовият танц включва обучен екип от хора, който може да включва до 50 души. Те държат фигурата на създанието на стълбове и се движат така, сякаш драконът прави вълнообразни движения. Понякога в рамката се поставят запалени свещи, чиито пламъци блестят през тъканта.

Фестивал на фенерите

Честванията на китайската Нова година завършват с Фестивала на фенерите, който ще се проведе на 24 февруари през 2024 г. Традицията датира отпреди повече от 2 хиляди години. Хората излизат по улиците, ходят и палят фенери с всякакви размери и форми, представляващи надежда, успех и щастие.

Друг обичай е да залепите листчета с гатанки на фенери. Ако човек познае отговора на даден въпрос, може да получи малък подарък от собственика на фенера.

Фестивал на фенерите в Шанхай 2023 / YouTube/ Агенция за видео новини за видеонаблюдение

Интересни факти

  • На китайската Нова година по света се палят рекорден брой фойерверки и хората използват фойерверки, за да изплашат древни чудовища и лош късмет.
  • Най-важната част от китайската Нова година е семейното събиране. Младите хора, работещи в градовете, посещават възрастни родители в селските райони, така че Пролетният празник предизвиква най-голямата миграция в света (chunyun).
  • В Китай има силно чувство за непотизъм, така че необвързаните хора често наемат фалшиви булки и младоженци за Нова година.
  • Тъй като числото осем се смята за късметлийско в Китай, повечето фирми избират да отворят само на осмия ден от Новата година.
  • Не можете да се къпете на Нова година и не е препоръчително да почиствате до петия ден от празненствата. Смята се, че като поставите нещата в ред, можете да помете късмета от къщата, привлечен от петарди, червена хартия, опаковки и други атрибути на тържеството.
  • Докато китайците охотно дават пари в червени пликове, не се препоръчва да се представят портфейли, защото това символизира прехвърлянето на всичките им пари. Нещастен подарък би било нещо с изображение на числото четири (на китайски произношението му е подобно на думата „смърт“). В китайската култура също не е обичайно да се подаряват шапки и часовници (лош късмет), обувки (в съзвучие с думата „зло“) или огледала (смята се, че привличат призраци).
  • Бен Минг Ниан – година, която съответства на същото зодиакално животно като годината на раждане на човек, може да е нещастна за него. Според традициите хората трябва да избягват годежи и бракове, в противен случай съюзът може да не издържи. А смяната на работа или стартирането на бизнес може да доведе до сериозни финансови затруднения. Така че хората, родени в годината на Дракона, трябва да бъдат особено внимателни през 2024 г..
  • За да си пожелаете Честита Нова година на китайски, трябва да кажете „Xin Nian Hao!

Източник