Миджърни

Според източния календар 2024 г. е годината на Зеления дървен дракон. В китайската култура митичното животно символизира сила, благородство, чест, късмет и успех. RBC Life разказва с какви легенди и вярвания е свързан символът на годината.

Каква ще бъде годината на Дракона?

Официално годината на Дракона ще започне на 10 февруари 2024 г. (Китайската нова година) и ще приключи на 28 януари 2025 г. [1] .

Предишни години на Дракона:

  • 1928 г.;
  • 1940 г.;
  • 1952 г.;
  • 1964 г.;
  • 1976 г.;
  • 1988 г.;
  • 2000 г.;
  • 2012 г

В китайската митология драконите могат да контролират вятъра, дъжда, да влияят на времето и посевите, а също така да носят просперитет на света. Създанието също се смята за мощен талисман.

<p>В китайската култура драконът символизира светлото начало на ян</p> <p></p>

В китайската култура драконът символизира светлото начало на Ян

Снимка: Shutterstock

Всяка година според източния хороскоп се свързва с един от петте елемента: метал, вода, дърво, огън или земя. Всеки цикъл се повтаря веднъж на всеки 60 години. Годината на дървения дракон ще започне през 2024 г., като предишната подобна година беше през 1964 г. В китайската традиция дървото се счита за елемент на растеж, успех и развитие. Енергията на Дървения дракон традиционно е оцветена в зелено.

Драконът е петото от 12-те животни от китайския хороскоп. Това е единственото митично създание сред зодиите. Смята се, че това е най-енергичното и мощно животно.

<p>Драконът е на пето място в китайския зодиак</p> <p></p>

Драконът заема пето място в китайския зодиакален кръг

Снимка: Wikipedia

Има красива легенда защо силният дракон стана едва петият, а не първият в китайския хороскоп. Нефритеният император Юди организира надпревара сред животните, за да определи реда на зодиакалните знаци. Когато Драконът беше близо до финалната линия, той видя село, което страдаше от суша. Той летеше над облаците и караше да вали, за да помогне на гладуващите хора. Змеят продължил пътя си, но видял друго село – то било застрашено от наводнение. Той се смили над жителите, глътна водата и едва тогава продължи пътя си. Точно преди финала Драконът видя, че Заекът е преследван от Вълка. За да спаси Заека, Драконът го пусна напред. И така се случи, че силното и могъщо създание завърши на пето място в надпреварата, след Плъха, Вола, Тигъра и Заека.

Кой е късметлия в годината на Дракона?

Според китайския хороскоп годината на Дракона през 2024 г. ще донесе успех и изобилие на родените в годината на Плъха, Маймуната и Петела. Волът, змията и кучето могат да се сблъскат с препятствия в личния и професионалния си живот.

Родените в годината на Дракона трябва да внимават. За тях според китайската традиция 2024 г. се смята за годината на бенмин, тоест време на съживяване и провал. Годината на Дракона ще помогне за укрепване на качества като смелост, увереност и независимост.

Известни хора, родени в годината на Дракона:

  • Стенли Кубрик (26 юли 1928 г.) – сценарист, актьор и режисьор на култовия филм „2001: Космическа одисея“;
  • Джон Ленън (9 октомври 1940 г.) – музикант, член на легендарната рок група The Beatles;
  • Брус Лий (27 ноември 1940 г.) – майстор на бойни изкуства и актьор;
  • Патрик Суейзи (18 август 1952 г.) – актьор и танцьор, играе водещи роли във филмите “Мръсни танци” и “Призрак”;
  • Моника Белучи (30 септември 1964 г.) – актриса, играе във филмите “Малена” и “Братя Грим”;
  • Адел (5 май 1988 г.) е певица и автор на песни.

Дървеният дракон се счита за мълчалив, трудолюбив, обичащ сложни задачи, но не и внимание. Именно тези качества, според китайската традиция, могат да бъдат присъщи на родените през 2024 г.

Какво да готвя в годината на дракона

На китайската Нова година хората се опитват да умилостивят символа на годината и приготвят ястия, които въплъщават пожеланията за здраве, щастие и просперитет.

Традиционно ястие в Китай за Нова година са кнедли jiaozi. В една от кнедлите често се крие монета; който я намери, ще бъде благословен с късмет и късмет през цялата година.

Нито една китайска новогодишна трапеза не е пълна без nian gao, сладка оризова торта . Това е не само популярен десерт, но и добър подарък за близки.

<p>Ниан гао — популярен новогодишен десерт в Китай</p> <p></p>

Nian gao е популярен новогодишен десерт в Китай.

Снимка: Shutterstock

Какво да подарите в годината на Дракона

Особено „щастлив“ подарък в Китай е hongbao (червен плик), съдържащ пари. Такива подаръци се дават за рожден ден, сватба и Нова година.

<p>Хонгбао — Китайски червен плик с пари</p> <p></p>

Hongbao – китайски червен плик с пари

Снимка: Shutterstock

Също така, според източната традиция, можете да подарите на близки хора плодове (обикновено портокали, но не круши, които символизират раздяла), цветя, сладкиши и други празнични ястия като подарък.

Какво да облечем, за да отпразнуваме Годината на Дракона

В Китай вярват, че цветовете злато, сребро и сиво-бяло носят късмет на Дракона. Именно в тези нюанси можете да срещнете 2024 година според китайския хороскоп.

Въпреки че символът на годината е Зеленият дървен дракон, зеленото се смята за нещастен цвят за родените в годината на Дракона. Също така не трябва да празнувате празника в дрехи от сини нюанси, които не носят късмет на Драконите.