Ботаническата градина на БАН организира традиционните “Пролетни срещи с растенията”

0
78



Ботаническата градина на Българската академия на науките (БАН) организира за 23-и път традиционните “Пролетни срещи с растенията”, които ще се състоят от 13 до 20 април, съобщиха от научната институция.

Инициативата започва от 13 април (събота), когато за първи път в България ще се отбележи Международният ден за признателност към растенията. Ден, посветен на признаването на невероятното разнообразие, красота и значение на растенията. Растенията ни осигуряват кислород, хранителни вещества и други ресурси. Те поддържат екосистемите. Носят радост и вдъхновение в живота ни със своите завладяващи форми и цветове, отбелязват ботаниците от БАН.

От 13 до 20 април, всеки ден от 10:00 до 17:00 ч., Ботаническата градина на БАН ще бъде отворена за посетители. Входът в оранжериите ще е до 16:00 ч. Ще бъде представена и тематичната експозиция “Зеленият лист – кислородният апарат на планетата”. 

На 13 април, от 11:00 и 14:00 ч., ще има беседи за растенията, които ще бъдат представени от доц. д-р Антоанета Петрова.

“Заповядайте! Присъединете се към хилядите хора в света, които в този ден посещават градини, резервати или се грижат за своите растения, садят ги в градината или подаряват цвете”, с тези думи отправят покана към посетителите ботаниците от БАН.

В Ботаническата градина на БАН се намира най-богатата на Балканите обществена сбирка с растения. Колекционният фонд наброява над 4500 вида и форми растения. Над 1 процент от разнообразието на висшите растения в света е включено в колекциите.

Над 3300 вида растения от всички континенти се отглеждат в Ботаническата градина на БАН. Над 1200 са декоративните сортове, създадените от човека: рози, орхидеи, традиционни японски азалии, камелии, обичаните в цял свят мушката (пеларгониуми), екзотичните американски фуксии (обички), японските кленове, сортовете на хвойни, туи, лъжекипарисите и други.

Ботаническата градината на БАН е база за практически занятия на студенти и ученици. 



Източник БТА