Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов нарече Слави Трифонов “страхливец” заради отказа му да вземе мандата и неговата партия “Има такъв народ” да се опита да състави правителство. Борисов се включи около 9,30 ч. на живо във фейсбук от Банкя с част от министрите в оставка.

“Никой не оспорва световните титли по шах. Тук става въпрос за спорта, наречен управление и политика. Ще се радвам Слави Трифонов да отиде да си вземе мандат. Да обясни какво ще прави, кои министри ще сложи и защо не може със 165 депутати да управлява“, заяви той.

“Според мен партията, която управлява трябва да отиде да си вземе мандата и е редно да обясни, защо със 165 мандата не може да управлява. Да си покаже министрите. Ние им предложихме мажоритарния вот. Какво ще се случи следващите месеци, отново ще се дадат над 50 милиона за избори. Вместо тези пари да бъдат дадени на хората, ние ще търсим абсолютно мнозинство за някого”, заяви Бойко Борисов.

“Никой не ги кара да бягат – страхливец е този, който със сто шейсет и пет депутата казва, че не му достигат. Явно иска 240. И Тодор Живков, и царят не са имали такава подкрепа. Отново ще се дадат 50-60 милиона за избори. Вместо тези пари да бъдат дадени на хората, ние ще търсим абсолютно мнозинство за някого”, рязък бе лидерът на ГЕРБ.

“Трябва да носиш цялата отговорност. С цялото ми уважение към Антоанета Стефанова – тя за всичко ще пита какво да се прави”, коментира Борисов.

Той поясни, че ГЕРБ винаги е управлявала в коалиция. „Никога не сме били абсолютно мнозинство. Не знам как българите считат, че е редно да се управлява с генерално пълномощно”, каза още той. И благодари за извинението на Тошко Йорданов към Росица Кирова от ГЕРБ.

После премиерът в оставка на шега каза: “Очаквах Мая Манолова снощи да се появи и на Оскарите” и да грабне статуетката!” Преди това Бойко Борисов каза, че очаквал Манолова да се появи на церемонията в САЩ и да им поиска документацията.

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев пък изтъкна, че по плана за възстановяване са работили над 200 човека. Той отрече упреците, че в плана има само „асфалт и стиропор”.

https://lupa.bg/