Бленджини залага на 6-има от третите в света при младежите+Мони Николов

0
63


Новият селекционер на националите по волейбол Джанлоренцо Бленджини обяви първия си списък и в него очаквано има доста нови имена.

За трите турнира от Лигата на нациите ще бъдат заявени 30 състезатели, което дава възможност за вариации.

Италианецът смени Пламен Константинов с договор за 3+2 г. с цел класиране на олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. Затова и е нормално Бленджини да вика млади момчета.

Прави впечатление, че в състава му са общо 6-има бронзови медалисти от световното за младежи до 21 г. в Бахрейн миналото лято.

Това са капитанът Алекс Николов, Венислав Антов, Владимир Гърков, Лазар Бучков, Стоил Палев и Георги Татаров. Без последния всички са юноши на “Левски”, а той е на ЦСКА.

Освен това резонно с оглед представянето му в последните 2 сезона със синия екип в списъка на Бленджини е и Симеон Николов. Разпределителят, който сега е на 17 г., пропусна младежкото световно в Бахрейн заради получена в последния момент травма.

Без него останалите 6-има бяха през годините ядрота на най-успешната ни национална формация, спечелила редица отличия при юношите и стигнала до второ място в света при 19-годишните. През по-голямата част тя бе водена от Мартин Стоев, а след това от помощника му Андреа Буратини.

Мони Николов, Антов и Гърков бяха с основна роля за победата на “Левски” с 3:1 във финалната серия на първенството срещу ЦСКА. “Сините” водят с 2:0, а се играе до 3 успеха от 5 мача.





Източник 24часа