Нашите възможности – човешки и финансови, са ограничени. Не могат да бъдат до безкрай. Помогнахме временно на държавата, чакаме нейните действия. Това заяви хотелиерът Симеон Господинов по време на среща в Балчик днес с народните представители от „Демократична България“ Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева – председател на постоянната парламентарна комисия по политиките за българите извън страната.

Общо пет са хотелите в Балчик, осигурили подслон за бягащите от конфликта в Украйна, в тях са настанени над 300 души безвъзмездно, много от тях деца, за които се осигурява изхранване сподкрепата на БЧК. Базите са били затворени за ремонти, но кризата от 24 февруари и съпричастността на хотелиерите изпреварват действията на държавата. Бизнесът се надява най-късно до края на март тези хора да бъдат пренастанени в определени бази от държавата, а те съответно да продължат подготовката си за лятото.

Много бързо хората, търсещи убежище в България, ще минат над 100 хиляди души, прогнозира днес Ивайло Мирчев, уверявайки, че в най-кратки срокове проблемите ще бъдат катализирани и представени в Министерски съвет: 

Не се вижда бърз край на войната. Очевидно тепърва предстои големия наплив с хуманитарните коридори. Това, което ние трябва да направим като държава, е много бързо да се организираме, защото тези девет дни, които са минали, в голяма степен не са оползотворени по най-добрия начин. Полша е приела над половин милион. При нас 10 000 души са по хотели, вместо държавата да си е влязла в задълженията – това е притеснително. Ще направим всичко възможно да има урегулиран път, по който да се върви, когато един бежанец дойде в България, да има ясно настаняване, права, да влезе на трудовия пазар, децата му на детска градина и т.н.”

Ще проведем разговори с Асоциацията на банките да видим какъв точно е проблемът украински гривни да не се приемат в България. Това трябва да бъде решено на държавно ниво“ – отвърна Мирчев на поставения друг голям проблем.

По отношение на директивата за временна закрила, която ще се задейства, с цел да се предложи бърза и ефективна помощ на хората, бягащи от войната в Украйна: „Приета преди 21 години след войната в Югославия, досега никога не е била прилагана. Това е почти ядрена опция по отношение на начина, по който могат да действат институциите в страните от Европейския съюз – пряк достъп до пазара на труда, образователни, здравни институции по бърз и облекчен начин. Когато започне да се прилага , съответно ще има финансови инструменти. Това е много важна стъпка“ – коментира Антоанета Цонева.

Албена ИВАНОВА / https://bnr.bg/varna