Бивш магистрат от „Чисти ръце” беше осъден на затвор в Италия

0
65


Бившият магистрат от операция „Чисти ръце” в Италия Пиеркамило Давиго беше осъден на втора съдебна инстанция на година и три месеца затвор. Апелативният съд в град Бреша на практика потвърди издадената присъда на първа инстанция. Давиго, който сега е в пенсия, но беше и съветник във Висшия съдебен съвет, беше осъден за разкриване на служебна тайна. Той беше обвиняем по дело, свързано с разкриване на следствените документи на адвоката Пиеро Амара за предполагаемото съществуване на т.нар. ложа „Унгария”, по подобие на масонските ложи. Става въпрос за тайна асоциация, която се опитвала да управлява и лобира за номинирането на магистрати.

В документите на адвоката се говорело за магистрата Себастиано Ардита. Разкривайки ги публично, Давиго го ощетил, дискредитирайки цялата магистратура. Адвокатът на Давиго коментира пред медиите, че продължава да смята клиента си за невинен. Давиго е осъден и да обезщети Ардита с 20 хил.евро.

Давиго е бивш председател на наказателна секция във Върховния съд.

През 90-те години стана известен като член на екипа магистрати от операция „Чисти ръце”, в която влизаше и Антонио ди Пиетро. В началото на този век Давиго и колегите му от „Чисти ръце” бяха съдени по серия от обвинения, в това число и за злоупотреба със служебното положение, но те бяха архивирани. Давиго е автор на няколко книги за корупцията в Италия.





Източник 24часа