Бившият крал на Белгия се съгласи да даде ДНК проба за тест за бащинство

0
992

Бившият крал на Белгия е дал ДНК проба, изисквана от жена, която твърди, че е негова дъщеря, след като съдът му нареди да плаща по 5000 евро на ден, ако не се подложи на тест за бащинство, предаде “Ройтерс”.

84-годишният крал Албер II се е съгласил да даде пробата, макар да оспорва пред върховния съд решението, заради което трябва да направи теста за бащинство, коментира адвокатът Ален Беренбум. В свое изявление юристът допълва, че съдът е взел решение резултатите от изследването да бъдат строго конфиденциални до ново съдебно решение.

Върховният съд вероятно няма да се произнесе по делото преди края на годината, допълва агенцията.

Албер, който абдикира преди шест години в полза на сина си Филип, отхвърля твърденията на 51-годишната белгийска скулпторка Делфин Боел вече повече от десетилетие. Направени по нареждане на съда, ДНК тестове вече доказаха, че тя не е наследник на нейния законен баща Жак Боел, потомък на една от най-богатите индустриални династии в Белгия. Адвокатите на Албер II пък твърдят, че искането за тест за бащинство от негова страна е преждевременно, докато Боел все още има свой законен баща.

Самоличността на Боел се превърна в тема на обществено обсъждане след публикуваната през 1999 г. биография на кралица Паола, италианската съпруга на Албер, в която се твърди, че той е имал дългогодишна извънбрачна връзка, от която има дъщеря, родена през 60-те години.

Албер, който няма никаква официална обществена роля, е признавал, че с Паола са имали брачни затруднения. Всичките им три деца са по-големи от Боел. Следващата по линията за трона в страната сега е 17-годишната принцеса Елизабет, дъщеря на Филип и кралица Матилде.

Боел е заявявала, че целта й не са пари, а само признание, че бившият крал е неин биологичен баща. https://www.dnevnik.bg/