Трудовата инспекция ще лови деца, които са на полето вместо на училище

0
788

Главната инспекция по труда ще проверява дали деца под 16 г. вместо да ходят на училище са на полето, независимо дали работя или не.

До края на учебната година при проверките на земеделските стопани инспекторите по труда специално следят за непълнолетни на полето. При установяване на такива във всички случаи, независимо дали полагат труд, или не, ще се информират Районните управления по образование, за да бъдат върнати в училище, се казва в съобщението.

През миналата седмица при проверка на земеделски производител в Пазарджишко са установени в землището пет деца под 16 г. За установяване на самоличността им е потърсено съдействие от полицията. Когато се установи, че непълнолетните не само придружават родителите си на полето, но и полагат труд нерегламентирано, на работодателя ще бъде потърсена административна отговорност и ще бъде подаден сигнал до прокуратурата.

За първите четири месеца на годината Инспекцията по труда е извършила над 1000 проверки в растениевъдството и животновъдството. Установени са 4300 нарушения – 2780 са свързани с безопасността и здравето при работа, а 1500 – на Кодекса на труда. https://www.dnevnik.bg/