“Реал” (Мадрид) : най-ценен футболен клуб в Европа

0
1551

Реал” (Мадрид) е най-ценният футболен клуб в Европа, показва анализът на KPMG. Испанците излизат на върха, като изместват “Манчестър юнайтед”.

Стойността на “Реал” (Мадрид) се оценява на 3.22 млрд. евро, което показва ръст от 10% спрямо предната година.

Изследването стъпва на данните за сезон 2016-17 и 2017-18, като са анализирани съвкупност от елементи – финансово състояние, приходи от тв права, популярност, спортни възможности и стойност на стадиона.

“Юнайтед” слиза на второто място с 3.2 млрд. евро. В тройката влиза хегемонът в германския футбол “Байерн” с 2.686 млрд. евро, като измества “Барселона” (2.676 млрд. евро).

В десетката присъстват общо шест клуба от Висшата лига. Освен “Юнайтед” другите са шампионът “Манчестър сити”, “Челси”, “Ливърпул”, “Арсенал” и “Тотнъм”. В топ 10 попада и първенецът в Серия А “Ювентус”.

Авторът на анализа Андреа Сартори посочи, че се отчита ръст на футболната индустрия от 9%. Специалистът от KPMG посочи, че се увеличават и разходите за персонал. “На национално ниво английската Висша лига утвърди пълното си превъзходство, като има девет клуба сред топ 32 и е отговорна за 43% от общата стойност”. Другите три английски клуба, влизащи в списъка, са “Уест хем”, “Лестър” и “Евертън”.

Огромен скок прави “Интер”, чиято стойност бележи ръст с 41%, което изпраща клуба на 15-ото място (вторият най-предно класиран италиански клуб). Стойността на 13 клуба минава границата от 1 млрд. евро, което е с един повече от миналата година.

https://www.dnevnik.bg/