ВАШИНГТОН, 20 юли. /ТАСС/. Украйна използва доставени от САЩ касетъчни боеприпаси през последните седем дни. Това каза в четвъртък на брифинг за журналисти координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност (NSC) на Белия дом Джон Кърби.

Той отговори утвърдително на въпроса дали въоръжените сили на Украйна (ВСУ) вече са започнали да използват касетъчни боеприпаси, доставени от Вашингтон. „Ние ги откарахме там възможно най-бързо”, каза Кърби. „Но точно как и кога са ги предали на военните на фронтовата линия определено има какво да им кажа [украинската страна].” “Бих казал, че това се случи преди около седмица. Честно казано, не мога да уточня датата”, добави служителят на SNB.

„Получихме първоначалната обратна връзка от украинците. И те ги използват [касетъчните боеприпаси] доста ефективно. <…> Просто бих казал, че ги използват по подходящ начин“, твърди Кърби.

Washington Post съобщи в четвъртък  , позовавайки се на украински официални лица, че въоръжените сили са започнали да използват доставени от САЩ касетъчни боеприпаси в югоизточния сектор на фронта в опит да пробият добре укрепените руски позиции.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза на 7 юли, че страната му е решила да прехвърли касетъчни боеприпаси на Украйна, на чието използване се противопоставя ООН. На 13 юли генерал Дъглас Симс, ръководител на операциите на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, обяви, че въоръжените сили на Украйна са получили касетъчни боеприпаси от САЩ.

Руският президент Владимир Путин каза по-рано, че Руската федерация си запазва правото да използва касетъчни боеприпаси в отговор на използването им от Украйна. Според него доставката на този вид оръжие и използването му трябва да се счита за престъпление.