Представям Ви точно 91 любопитни факта за котките. Ще научите много интересни неща и любопитни факти за домашния си любимец и неговите роднини по света. Ако съм пропуснал нещо – ще се радвам да го споделите в коментарите.

1. Докато преследва плячката, котката държи главата си хоризонтално и на едно и също ниво, докато кучета или хората си клатят главата.

2. Всяка година, в Азия се изяждат около един милион котки

3. Средно, една котка прекарва в сън около 2/3 от денонощието. Т.е. една 9-годишна котка бодърствува само 3 години от живота си…

4. За разлика от кучетата, котките не обичат толкова много сладките неща. Учените са на мнение, че това е следствие на мутация в основния вкусов рецептор. Е, естествено си има и изключение :).

5. Кълбото котешки пух си има научно име – безоар (и трихобезоар).

6. Думата “clowder” (остаряла английска дума, означаваща “стадо животни”) в съвременни език се използва за обозначение на големи групи котки.

7. Почти всички котки са “левичари”, а котараци – “десничари”. Любопитно е, че хората 90% са “десничари”, а останалите 10% левичари са предимно мъже.

8. Котката не може да слиза от дървото с главата надолу. Причината се крие в ноктите й – всичките те са изкривени в една посока и колко много и помагат да се катери, също толкова са й безполезни при слизане.

9. Котките са способни да издават около 100 различни звука, докато кучетата само 10.

10. Котешкия мозък, за разлика от кучешкия, се доближава до човешкия. Интересно е, че и различните части, отговарящи за емоциите, са разположени на идентични места.

11. В света има малко на 500 милиона домашни котки, и само 40 признати породи…

12. За направата на едно палто, биха потрябвали около 24 котешки кожи.

13. Доказано е, че египтяните са първите, които са “укротили” котките и са ги направили свои домашни любимци. Съществуват обаче и факти, доказващи че първия стопанин на котката е от Кипър – открит е гроб на възраст около 9500 години. Т.е. котките са били домашни любимци още 4000 години, преди египтяните да ги увековечат в своите йероглифи.

14. Във времената на испанската инквизиция, папа Иннокентий VIII е признал котките за въплъщение на злото и те са били масово унищожавани. Заради тази постъпка, обаче, популацията на плъховете се увеличила многократно. В резултат на това, почнали да се пренасят много болести и най-вече чумата, убила хиляди хора.

15. В Северна Америка котките са най-популярните домашни любимци: те са около 73 милиона, а кучетата са 63 милиона. Повече от 30% от домакинствата там “котешки”

16. Една трета от времето, в което не спи, котката прекарва в миене.

17. Първата космическа котка е френският котарак Felicette (известен още като “Астрокотката”). През 1963г. във Франция е изстреляна ракета, на борда на която е бил известния котарак. Жизнените му показатели са следени от специални електроди, изпращащи сигнали на земята. А между другото, този космонавт успешно се е върнал на Земята, жив и невредим.

18. Котките Девон Рекс имат телесна температура с 1°-2°С по-висока отколкото при останалите котки, а заради изключително оскъдното си окосмяване, на допир се усещат направо горещи.

19. (само за филолози) Английската дума puss (котка) всъщност идва от корена на румънската дума “pisica”, както и литовския puz и немския puus. Някои изследователи предполагат, че думата подражава на начина, по който се подвиква на котката, за да й се привлече вниманието (нещо като “Пис-пис” или “Пс-пс-пс”). Интересното е, че освен за котка, в жаргонния английски език думата се използва по отношение на женските полови органи именно заради смисъла на “мека, топла, пухкава”. Тази особеност се наблюдава и в много други езици (руски – “киска”, български – “коте”).

20. Всяка година в САЩ има около 40 000 ухапани от котки.

21. Котките имат по-добър слух от кучетата. Също като тях, те могат да чуват високочестотни звуци, с 2 октави по-високи, отколкото човек може да чуе.

22. Котката може да вдигне до 49 км/ч на къси разстояния.

23. Котките не обичат водата поради простата причина, че козината им се слепва. Турският Ван е единствената порода котки, която обича водата – козината на тази порода котки има уникална текстура, която я прави водонепроницаема.

24. Котките с лекота скачат на височина, превишаваща собствения им ръст цели 5 пъти.

25. Котките често се търкат в краката Ви не защото толкова много Ви обичат, а за да Ви маркират. Да, те имат специални жлези на муцуната, лапите и около опашката. Като се замисля, може би все пак Ви маркират именно защото Ви обичат и Ви смятат за тяхна собственост.

26. Учените и до този момент не знаят как точно мъркат котките. Голяма част от ветеринарите смятат, че това се дължи на гласовите струни, разположение дълбоко в гърлото – те се свиват и разширяват около 25 пъти в секунда, препречвайки минаващия към дробовете въздух.

27. В Древен Египет, когато е умирала котка, това е било равносилно на починал член на домакинството. В знак на скръб, хората са си бръснали веждите. Имало е сложна погребална традиция, при която котката се е балсамирала като фараон, с дървена маска, като в гроба са й полагали и балсамирани мишки, а хората са пили вино и са се удряли в гърдите в знак на скръб.

28. Повечето котки раждат от 1 до 9 котенца, но има и случаи с повече – най-голямото котило,  е на котка, родила в един ден цели 19 котенца, от които са оцелели 15.

29. Котешката котрабанда в Древен Египет се е наказвала със смърт. Въпреки това, най-добрите контрабандисти на са били финикийците, които са изнасяли котките за Древна Гърция.

30. Най-голямата дива котка е усурийския тъгър, достигащ 3.6 метра дължина и тежащ до 317 кг.

31. Най-малката дива котка пък е Арфиканската Чернолапа котка (Felis nigripes), достигаща размери от 36 см до 52с м, с тегло до 1.2 кг.

32. Най-малката домашна котка е породата Сингапур, представителите на която достигат до 1.8 кг.

33. Най-малкия домашен котарак път е Mr. Pebbles, с тегло 1.3 кг и височина 15.5 ск.

34. Въпреки вярването на хора в по-голямата част на Европа и Северна Америка, черната котка в Англия и Австралия е символ на щастието.

35. Сред породистите котки, Персийската порода е най-разпространената в света, следвана от Мейнската и Сиамската породи.

36. Някои сиамски котки страдат от кривогледство, дължащо се на генетична мутация, свързана с мозъка, като в миналото това е считано за характерна черта на породата. В момента това вече не е така.

37. Има сведения за котки, оцелявали след падане от височина над 20 метра. Това се дължи на прекрасното чувство за ориентация на котката, тъй като нейните органи за равновесие и очите й казват точната и позиция в пространството. Дори и котките без опашка могат да се приземяват на четирите си лапи.

38. Египетската Мау е най-древната порода котки. Може би затова в превод означава “котка”.

39. Най-скъпата котка в история е Little Nicky, която струваше на собственика си цели $50 000. Причината е, че  котката е клонинг на починалата му любимка.

40. Котката, като правило, си има по 12 мустака от двете страни.

41. В САЩ има около 60 милиона диви котки.

42. Най-възрастната котка, родила малки, е Кити. На възраст 30 години, тя е родила 2 котенца, което прави общо 218 целия и живот.

43. Котаракът Хамлет е най-големия “пътешественик”. По време на полет, той се измъкнал от клетката си и прекарал в самолета 7 седмици. След изчисление на извършените полети, се оказало, че той е прелетял цели 600 000 км (за сравнение – обиколката на Земята е само 40 000км).

44. Най-скъпия породист котарак се казва Зевс. Той е смесица на бенгалска котка и домашна късо-косместа котка (90% към 10%). Оценен е на сума £100 000 ($154 000).

45. Котаракът Енди е рекордьорът по падане – паднал е от 16-ти етаж (около 60 метра) и е оцелял!

46. Най-богатия котарак е Блеки – стопанинът му Ben Rea е завещал на любимеца си 15 милиона британски лири.

47. Ноктите на предните лапи на котките са по-остри от задните, тъй като задните не се прибират и постоянно се износват.

48. Зрението при котките донякъде по-добро от човешкото, но донякъде и не толкова. Котешките плюсове са това, че виждат изключително добре в тъмното и периферията им е много по-голяма, но за жалост не различават цветовете. Според учените, например, котките виждат тревата червена.

49. Котката може да си завърта ухото на 180°.

50. В оригиналната приказка за “Пепеляшка”, добрата фея всъщност е котка.

51. Една интересна случка в посолството на Холандия в Москва: от известно време, служителите, работещи в сградата, са наблюдавали изключително необичайното поведение на две сиамки, които са живели там: те постоянно мяукали и дращели по стените. След направена проверка се оказало, че в стените е имало вградени подслушвателни микрофони, а котките са реагирали за звуците или радиовълните, излъчвани от тях (както знаете, микрофоните записват, но не издават звуци).

52. Пухът в котешките уши служи не само защита от мръсотия, но и за допълнително насочване на звука.

53. Котките имат доказана уникална способност да намират пътя към дома, наречена “пси-пътешествие”. Някои учени смятат, че това се дължи на способността им да преценяват ъгъла на слънцето, а според други, че имат специални клетки в мозъка, чувствителни към магнетизма, т.е. нещо като вграден компас.

54. “Котешката вратичка” в обикновената врата е измислена от Исак Нютон. Spithead (името на един от котараците му) постоянно му пречил с “мрънкането” си да му отворят вратата, което е накарало учения да измисли това изобретение – така и двамата били щастливи.

55. Интересна е историята на кафето “Копи Лювак” (Kopi Luwak) – това кафе се прави в Индонезия, родината на дивите котки Luwak. Чудите се какво е общото между кафето и котките? Ами котките много обичат да ядът плодовете на растението. След като семената се преварят в стомаха им, те се събират, очистват, изпържват и “воала!” – кафето е готово за употреба. Колко и да Ви е гнусно, цената за 1 фунт (450г.) е $500.

56. Котешката челюст не може да се движи настрани и затова те не могат да дъвчат големи парчета храна.

57. Котките почти никога не мяукат в адрес на други котки, стараят се само за хората. Към другите котки обикновено само да плюват, мъркат или съскат.

58. Гръбнака на котка е изключително гъвкав благодарение на 53-те си прешлена. При човека те са само 34.

59. Около една трета от стопаните на котките смятат, че котките могат да им четат мислите.

60. Всички котки имат нокти и всички, с изключение на гепарда, си ги скриват в състояние на покой.

61. Само двама представители на котките се отличават от останалите котки – леопардът и гепардът. Леопардът нито ръмжи, нито се мие, нито почива като “нормалните” котки. Гепардът пък е единствената бягаща котка – всички останали са скачащи (това е свързано с начина им на ловуване).

62. Почитателите на котките се наричат Ailurophilia – от гръцкото котка + любител.

63. В Япония вярват, че котешките души се превръщат в духове след смъртта.

64. Преди 100 години по-голямата част от котките са били късо-космести. Сега вече е модерно експериментирането с различните породи и тази тенденция не съществува.

65. Котките имат цели 32 мускула, отговорни за движението на ушите, докато при човека те са само 6.

66. Една от основните причини малките котенца постоянно да спят е, че хормонът на растежа се отделя само по време на сън.

67. Котките имат приблизително 130 000 косъма на квадратен инч.

68. Най-тежкият котарак е Химми (Himmy), раиран котарак от Куинсланд, Австралия. Той е тежал цели 21 кг и е починал на 10-годишна възраст.

69. Най-дълголетната котка е Crème Puff , живяла в град Остин, Тексас. Котката родена през 1967г., а е починала на 6 август 2005г., т.е. 3 дни след като е навършила 38 години! Обикновено котките живеят до 20 години, което е еквивалентно на 96 човешки години.

70. Най-леката котка е Хималайския блу-пойнт на име Tinker Toy, тежащ само 616 грама, с височина 7 см и дължина 19 см.

71. Най-голямата домашна порода е Мейнската, като има котки, достигащи цели 11.3 кг!

72. В Шотландия е построен мемориален паметник в чест на котката Towser, която за целия си живот е изловила над 30 000 мишки.

73. Приблизително през 1750-те години, Европейците са заселили Америка с котки, за да се справят с мишките.

74. Първата котешка изложба е организирана през  1871 година в Лондон.

75. Първият анимационен котарак е бил котаракът Феликс (Felix the Cat), последван Том и Джери в главната роля във филма “Puss Gets the Boot”, а през 1981г. Андрю Лойд Вебер е създал мюзикъла “Котки”.

76. Нормалната котешка температура е 38°-39°С. Когато температурата е по-голяма или по-ниска, това означава, че котката е болна.

77. Котешкият скелет има 230 кости, докато човешкият 206. Котките нямат ключица и затова могат да пропълзят през която и да е дупка, стига главата им да мине.

78. Котешкият нос има уникален отпечатък, точно както при хората е уникален отпечатъка на пръстите.

79. При достатъчно количество питейна вода, котката с лекота може може да понесе температура, достигаща 56°С.

80. Забранено е на котките да се дава лук, чесън, зелени домати, сурови картофи, шоколад, грозде и стафиди. Въпреки че котките обичат мляко, то може да им причини стомашно неразположение и газове. Тиленолът. аспиринът, както и някои домашни растения са изключително опасни и токсични за котките.

81. Масова анкета от 2007г. показва, че и мъжете и жените в еднаква степен обичат котките.

82. Котешкото сърце бие около 2 пъти по-бързо от човешкото – около 110-140 удара в минута.

83. Котките нямат потни жлези по тялото. Но имат такива по лапите.

84. Само за 7 години, една обикновена двойка котки и техните потомци биха могли да направят огромна популация – до около 420 000 коссматковци.

85. Ако се вземат пропорциите на тялото, леопардът има най-големите “кучешки” зъби (~4.8 см), в сравнение с всички останали животни.

86. Порасналата котка има 30 зъба. Но пък малките котета имат само 26, които сменят към шестия месец.

87. Котката Дъсти (Dusty) е най-плодовитата котка – за целия си живот тя е родила 420 мъници.

88. Най-едрата порода домашни котки е Регдол (Ragdoll) – нейните представители тежат от 5.4 до 9 кг. Обикновената котка е с тегло от 3 до 6 кг.

89. Котките са изключително чувствителни към вибрациите – те могат да усетят земетресение за 10-15 минути преди да дойде големия трус.

90. За разлика от кучетата, от както са опитомени, котките почти не са се променили.

91. През 1930 година, двама руски биолози са открили изключително интересна особеност на гените при сиамските котки – те носят в себе си “бели” гени, които се активизират, ако околната температура е над 36°C. С други думи, ако котетата прекарат растежа си в много-много топла стая, то те ще останат кремаво-бели. НЕ ЕКСПЕРИМЕНТИРАЙТЕ, МОЛЯ!

blog.vladec.net